Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

Misschien wel één van de beste jeugdboeken ooit gelezen!

21 januari 2023

Oh! Ken je dat gevoel, dat je een boek dichtslaat en compleet van de wereld bent? Dat je even moet bekomen van wat je net las, en niet direct uit je boekenwereld kan stappen? Dat je ontroerd en compleet van je sokken geblazen bent door waar je net nog helemaal in ondergedompeld was?

Wel, in zo'n heerlijke "book hangover" zit ik momenteel. Misschien heb ik net wel één van de mooiste jeugdboeken ooit gelezen, en ja, dat is een gewaagde uitspraak van een veellezer, maar Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk is, geloof me vrij, een boek dat je absoluut moet lezen.

Ik wil een klein tipje van de sluier oplichten over het verhaal zelf, maar zeker niet té veel, want dit is een boek dat je vooral zelf moet ontdekken, dat plezier wil ik je niet ontnemen. Iets met een meisje Cato, een mama die veel te snel de wereld verlaat maar toch constant aanwezig is, Beggar So het konijn (ha!), mysterieuze filmdoeken en tijdsreizen, "gewoelens" (mijn nieuwe favoriete woord) en een mokerslag op de laatste pagina.

Dit is alvast een boek dat ik op alle mogelijke manieren zal promoten en aanprijzen, en dat ik meteen omhoog katapulteer in mijn lijstje favoriete boeken aller tijden.

Eerste zin: "Cato was twaalf toen haar vader zei dat ze maar eens volwassenen moest worden."

Quote: "Ik denk dat veel mensen steeds laffer worden naarmate ze ouder worden. En luier. Niet te lui om hard te werken. Maar te lui om na te jagen waar ze van dromen. En te laf om zelfs maar toe te geven waar ze van dromen. En dan stomp je af, of je het nou wil of niet. Alsof je limonade bent die is aangelegd met te veel jaren."

Synopsis

De moeder van Cato (12) is bij haar geboorte overleden, haar vader heeft geen aandacht voor haar. Met hulp van mevrouw Kano en haar bijzondere bioscoop gaat ze op zoek naar verloren herinneringen. Vanaf ca. 10 jaar.

Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

Films die nergens draaien
Titel:
Films die nergens draaien
Auteur:
Yorick Goldewijk
# pagina's:
246 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Ploegsma
ISBN:
9789021681825
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zoektochten, Ouders, Afscheid nemen, Magie, Tijdreizen

Gerelateerde leestips