Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Jack the Ripper onthuld

14 juli 2020

From Hell wordt beschouwd als een hoogtepunt in het genre van de graphic novel - de achterflap van mijn editie vermeldt een hele reeks prijzen, waaronder maar liefst vijf Eisner Awards (zo ongeveer de oscars van de graphic novel). Het vertelt het verhaal van Jack the Ripper, die in 1888 (minstens) vijf prostituees op een gruwelijke manier vermoordde en verminkte.

De identiteit van Jack the Ripper is nooit achterhaald - de wikipediapagina 'Jack the Ripper suspects' vermeldt maar liefst dertig kandidaten - maar er bestaan (uiteraard) heel wat complottheorieën. In From Hell kiest Alan Moore (die onder andere ook V for Vendetta en Watchmen schreef) voor een verhaal waarin de vrijmetselaars, het Engelse koningshuis en de lijfarts van koningin Victoria samenspannen om een duister geheim te verbergen, met een bijrolletje voor Joseph Merrick, de befaamde 'elephant man'. Het hoofdpersonage is Frederick Abberline, de politie-inspecteur die de moorden onderzoekt en al gauw merkt dat het onderzoek van alle kanten gemanipuleerd wordt.

De donkere tekeningen van Eddie Campbell versterken de bijna claustrofobische sfeer. Het belangrijkste deel van het verhaal speelt zich af in de steegjes en achterstraatjes van de wijk Whitechapel, maar zelfs aan het koninklijk hof van Queen Victoria overheerst de duisternis.

From Hell is een aanrader voor wie van horror, detective, en mysterie in een historische setting houdt. Liefhebbers van complottheorieën komen zeker ook aan hun trekken, al vind ik persoonlijk dat Moore het wat al te ver drijft.

Het boek is in 2001 ook verfilmd, maar het is te lang geleden dat ik die gezien heb om er een oordeel te kunnen over vellen. De film zou maar vaag op het boek gebaseerd zijn, en de keuze voor de (toen) energieke dertiger Johnny Depp als de (in het boek) wat uitgebluste veertiger Abberline is in die zin misschien tekenend.

Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

From hell : being a melodrama in sixteen parts
Titel:
From hell : being a melodrama in sixteen parts
Auteur:
Alan Moore
# pagina's:
541 p. in verschillende pagineringen : ill.
Uitgeverij:
Top Shelf
ISBN:
9780958578349
Materiaal:
Strip

Gerelateerde leestips