Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Inspirerende collectie essays over kunst en cultuur in een veranderende wereld

12 oktober 2020

Deze verzameling essays is geschreven lang voor de COVID19-crisis uitbrak, maar de titel Art in an Emergency spreekt nu nog meer tot de verbeelding. Oorspronkelijk sloeg het vooral op het politieke klimaat, maar nu kan het dus breder gezien worden.

In de inleiding stelt Olivia Laing de vraag naar de intense emotionele impact van het nieuws op ons als individu en hoe we hierop kunnen reageren. Misschien ook om na te denken over andere manieren van leven. Ze denkt onder andere aan de time-out van een schilderij of een roman waardoor we patronen en consequenties zien die anders onzichtbaar blijven. Op zoek naar betekenis in extreem verwarrende tijden.

Wat kan kunst doen gedurende perioden van crisissen?
Om het met een bekende quote te zeggen: Olivia Laing stelt niet dat kunst de wereld kan redden, noch dat het een magische knop is. Empathie is volgens haar niet iets dat ons overkomt wanneer we Dickens lezen. Het is werk. Wat kunst wel doet, is dat het ons materiaal bezorgt waarmee we denken: nieuwe registers en nieuwe ruimtes. ‘After that, friend, it’s up to you.’

Het boek is ingedeeld in de volgende hoofdstukken: Artists’lives met onder andere Basquiat, Hockney en Jarman, Frieze Columns, Four Women met onder andere Mantel en Smith, Styles, Essays, Reading, Love Letters en Talk.

Olivia Laing is vooral bekend van het boek The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone uit 2017 en het essay The Future of Loneliness dateert al van 2015. Van Nighthawks van Hopper, haar geïsoleerd verblijf in New York tot de veranderende internetgewoonten: de dramatische stijging van vijandigheid en het verlies aan privacy. Ze besluit dit essay dat we niet enkel uit een lichaam bestaan maar dat we ook deel uitmaken van een netwerk. We leven zowel in de mensen hun hoofden als in machines, zowel in hun herinneringen als in datastromen. Maar zolang we in de mogelijkheid zijn om te voelen, is er kans op verbondenheid.

Bekijk ook het recente interview met Olivia Laing in de reeks Reparing the Future van Bozar.

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Titel:
Funny weather : art in an emergency
Auteur:
Olivia Laing
# pagina's:
352 p.
Uitgeverij:
Picador
ISBN:
9781529027648
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kunst en maatschappij

Gerelateerde leestips