Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Familiebanden staan niet gelijk aan onvoorwaardelijke liefde

12 oktober 2020

Mum & Dad is een verhaal waarin verschillende familierelaties uitgebreid aan bod komen. Het verhaal situeert zich in Londen en Spanje en laat alle leden van het gezin Beacham aan bod komen. De ouders, Monica en Gus, wonen al 25 jaar in Spanje en baten daar een wijngaard uit. De kinderen, Sebastian, Katie en Jake, wonen in Groot-Brittannië met hun partners en kinderen.

De gewone gang van zaken wordt verstoord wanneer Gus een hartaanval krijgt, naar het ziekenhuis moet en de kinderen plotsklaps om de beurt naar Spanje vliegen. Al vanaf de eerste hoofdstukken merk je hoe gevoelig en moeilijk de relaties tussen de verschillende familieleden zijn. De moeder kan het niet vinden met de schoondochter, tussen de kinderen zijn er ergernissen en de kleinkinderen groeien op en hebben zo hun eigen problemen.

Trollope laat je toe om relaties tussen de personages beetje bij beetje te analyseren en het is mooi om te lezen hoe ze beetje bij beetje beter worden. In het begin had ik medelijden met sommige personages en prees ik me gelukkig dat ik wel de connecties heb die zij misten. Dit wordt beter naarmate ze allemaal eerlijker worden en echt met elkaar praten, maar men zou het cliché kunnen aanhalen dat het jammer is dat de vader eerst een hartaanval moet krijgen, vooraleer ze elkaar echt gaan appreciëren.

Het personage van de vader maakt echter weinig vooruitgang. Doorheen het verhaal wordt hij omschreven als de brommende, onbeleefde opa en wanneer hij op het einde één keer iets vriendelijks zegt, lijkt daarmee de kous af. Dit had Trollope nog iets meer kunnen uitwerken, of ze had in de verf kunnen zetten hoe hij nu leert leven met de gevolgen van zijn hartaanval, want nu lijkt het of enkel de grootmoeder er zich moet aan aanpassen. Ook de grote oplossing op het einde voelde een klein beetje ongeloofwaardig aan. Alles was ineens heel snel opgelost en (bijna) iedereen was ineens gelukkig. Los daarvan was dit leuk om te lezen en kan ik het aanraden als je op zoek bent naar een mooi familieverhaal.

Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Titel:
Mum & dad
Auteur:
Joanna Trollope
# pagina's:
324 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Macmillan
ISBN:
9781529003383
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ouder-kindrelatie

Gerelateerde leestips