Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Oorlogservaringen van gesluierde vrouwen

9 mei 2022

Het boek Zusters in oorlog. Leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting belicht de rol van Vlaamse kloosterzusters in de Tweede Wereldoorlog. Het is een geschiedenis over verstopte Joodse kinderen, Britse piloten en vluchtelingen. Het braaf imago van de kloosters was een prima dekmantel voor allerlei activiteiten. Het discrete leven in het klooster was een hele troef in oorlogstijd. Hun zwijgzaamheid kwam goed van pas.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog beleefde het kloosterleven in Vlaanderen een hoogtepunt met zo’n 50.000 religieuzen in talrijke congregaties. Het leven van de kloosterzusters was vervlochten met allerlei instellingen, zoals scholen, weeshuizen en ziekenhuizen. Ook in oorlogstijd. Ook hun leven werd grondig overhoop gegooid.

Wat gebeurde er tijdens de bezetting achter de kloostermuren? Er zijn tal van ontroerende, tragische en zelfs grappige verhalen over te vertellen. Het spannendste hoofdstuk van dit boek gaat over hun rol in het verzet. Heel wat mensen zaten verstopt bij de nonnen. Onder de onderduikers waren ook veel Joodse kinderen, die niet opvielen in de wees- en kindertehuizen, zeker als ze een christelijke naam kregen en mee moesten doen aan misvieringen. Vluchtelingen en Britse neergeschoten piloten werden ook verstopt.

Zusters in oorlog is het werk van Roeland Hermans, Kristien Suenens, Ria Christens en An Vandenberghe : vier historici, allen gespecialiseerd in de Belgische sociale en religieuze geschiedenis van na 1800. Heel veel lof voor dit werk rond vrouwelijke kloosterlingen die in stilte en heel anoniem hun steentje hebben bijgedragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun verhaal is nooit eerder verteld. Een boeiend boek dat een bijzonder aspect tijdens de bezetting belicht.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Zusters in oorlog : leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting
Titel:
Zusters in oorlog : leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting
Auteur:
Roeland Hermans
# pagina's:
175 p. : ill.
Uitgeverij:
Pelckmans
ISBN:
9789463105262
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
België ; Wereldoorlog II, Nonnen, Kloosters ; België, Oorlog en vrouwen
Sfeer:
Gevoelig,
Tragisch

Gerelateerde leestips