Leestip van Ella V.
Think before you speak. Read before you think.

Meeslepend en veelzijdig verhaal dat spiegel voorhoudt

21 april 2020

Pfeiffer toont zich van zijn meest veelzijdige kant met dit boek. De woordenschat is zo rijkelijk en verfijnd dat je het om de zoveel tellen voelt kriebelen om een zin in te kaderen. Alle emoties passeren de revue, van diep droef tot hilarisch, van melancholisch tot euforisch. Waar 'La Superba' nog een associatief, absurd verhaal beschreef op één plek, reis je in dit boek de wereld rond. Het verhaal wisselt af tussen een intieme, meeslepende liefdeshistorie, scherpe maatschappijkritiek (zonder in te boeten op de kleurrijke verwoordingen), en talloze beschrijvingen van personages die zo gedetailleerd zijn dat je ze bijna kan aanraken.

Het boek behoort ongetwijfeld tot de categorie 'boeken die je een spiegel voorhouden'. Pfeijffer slaagt er als geen ander in om de meest scherpe analyses te maken van het menselijke ras, en in dit boek ligt de subcategorie 'De Toerist' onder vuur. Onvermijdelijk begin je jezelf te herkennen in één (of meer) van de vele types die hij beschrijft, wat enerzijds genadeloos werkt op de lachspieren, en je anderzijds achterlaat met een diep kritische zelfreflectie.

Een absolute aanrader.

Synopsis

Een schrijver strijkt neer in een oud hotel om zijn verdriet over zijn verbroken relatie met een Italiaanse kunsthistorica te verwerken, wat leidt tot lange beschouwingen over het oude en het nieuwe Europa, inclusief massatoerisme en bootvluchtelingen.

Leestip van Ella V.
Think before you speak. Read before you think.

Grand Hotel Europa : roman
Titel:
Grand Hotel Europa : roman
Auteur:
Ilja Leonard Pfeijffer
# pagina's:
546 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029526227
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Europa ; geschiedenis

Gerelateerde leestips