Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een halve eeuw wachten

21 april 2020

Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez uit 1985 vertelt het verhaal van de twee geliefden Florentino Ariza en Fermina Daza die elkaar na een platonische liefde van maar liefst 51 jaar, 9 maanden en 4 dagen eindelijk in de armen sluiten. Zijn liefde voor haar is zo groot dat hij ruim een halve eeuw wacht op een tweede kans. Die eeuwige trouw staat een fel liefdesleven niet in de weg. Integendeel. Als Fermina’s echtgenoot sterft, krijgt Florentino zijn kans. Op het einde stapt het koppel letterlijk in een boot en hijst de chorolavlag. Ze zijn in geen enkele haven welkom en varen doelloos heen en weer. Een vrijwillig gekozen quarantaine, afgesloten van de buitenwereld en alle tijd van de wereld om te genieten van elkaar. Vandaag de dag, een buitengewone keuze.

‘En tot wanneer denkt u dat wij kunnen doorgaan met dit verdomde heen en weer varen?’, vroeg hij hem.
Florentino Ariza had het antwoord al drieënvijftig jaar, zeven maanden en elf dagen en nachten klaar.
‘Ons leven lang,’ zei hij.

Deze meeslepende roman, waarin het fantastische tot een minimum is teruggebracht, grijpt terug naar negentiende-eeuwse klassiekers weliswaar in een sensuele Caribische sfeer. Het is een lofzang op de liefde, in alle soorten en maten. Tegen de achtergrond van het leven van de personages wordt de geschiedenis vertelt van Latijns-Amerika in volle overgang van negentiende naar twintigste eeuw, een tijdperk waarin nog heel wat cholera-epidemieën woedden. Zoals de titel duidelijk maakt, gaat de roman niet alleen over de liefde, maar ook over een tijd. Deze wordt niet duidelijk afgebakend maar de tekst bevat genoeg aanwijzingen om vast te stellen dat het verhaal ongeveer de jaren 1875-1935 omspant: de periode waarin technische uitvindingen hun intrede deden in het dagelijkse leven en het ingrijpend veranderden.

Dit boek is een kanjer van een aanrader, die tot de laatste regel het lezen meer dan waard is. Het werk behoort tot het beste dat de rasverteller Márquez heeft geschreven. Liefde in tijden van cholera houdt de lezer van de eerste bladzijde in zijn greep, om hem niet meer te lossen.

Synopsis

De tragikomische liefdesgeschiedenis tussen een realistische vrouw en een romantische man.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Liefde in tijden van cholera : roman
Titel:
Liefde in tijden van cholera : roman
Auteur:
Gabriel García Márquez
# pagina's:
510 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029090483
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Colombia

Gerelateerde leestips