Het blinde licht
In Het blinde licht portretteert Benjamin Labatut een aantal briljante onderzoekers uit de voorbije 150 jaar die de wetenschap tot revolutionaire inzichten brachten, maar van wie de uitvindingen ook leidden tot massavernietigingswapens. De uitvinding van kunstmest, zo essentieel voor ons voedingsindustrie, is niet los te zien van de gifgasaanvallen tijdens de Eerste Wereldoorlog. En de quantummechanica leverde de eerste bouwstenen voor de atoombom.
Het boek begint erg feitelijk en is bij momenten vrij technisch, maar net wanneer je je begint af te vragen of je wel een roman aan het lezen bent, draait Labatut langzaam de kraan van de fictie open. Op het hoogtepunt van zijn verhaal, te midden van hallucinerende en met modder besmeurde wetenschappers en wiskundige inzichten die zo grotesk zijn dat zelfs de wiskundigen er de brui aan gaven, blijf je als lezer een beetje verblind achter.
Synopsis
Portretten van geniale onderzoekers, wier ontdekkingen in het recente verleden ook hebben geleid tot monsterlijke uitvindingen, zoals gifgas, Zyklon B en de atoombom.