Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Vertelkunst opnieuw uitgevonden

10 januari 2022

Er is een boom voor elke stemming. (...) als je liefde zoekt, of liefde bent kwijtgeraakt, dan ga je naar de vijg, altijd de vijg. Dit is maar een fractie van alle (levens)wijsheid die je als verwonderde lezer opsteekt in de hoofdstukken waar een vijgenboom optreedt als ik-verteller.

Dezelfde vijgenboom heeft een mooie terugkerende rol in het bewogen levensverhaal van de Turks-Cypriotische Defne en de Grieks-Cypriotische Kostas dat aanvangt in 1974 en reikt tot veertig jaar later in Londen. Daar probeert hun dochter Ada de geheimen van haar familie te ontwarren.

Dit boek was een fijne kennismaking met het oeuvre van de Brits-Turkse Elif Shafak. Zij is momenteel de meest gelezen auteur uit Turkije, wat ze ongetwijfeld te danken heeft aan haar intrinsieke schrijfkwaliteiten die ze voor mij alvast in deze ene roman geëtaleerd heeft. Met poëtische panache rijgt ze een resem hedendaagse thema's aan het verhaalsnoer dat zo nog aan emotionele spankracht wint. Bijvoorbeeld over hoe onze mentale gezondheid onder druk staat.

Ook dan is het wijs om de blik op de natuur te richten en naar de vijgenboom te luisteren. Elif Shafak heeft een eigen YouTube-kanaal, Say Your Word. In de aflevering Trees leest ze voor uit The Island of Missing Trees (circa 6.40 minuten).

Synopsis

Confrontaties tussen de Griekse en Turkse bevolking van Cyprus drijven in de jaren ’70 een jong liefdespaar uiteen en blijven een rol spelen in hun leven.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Het eiland van de verdwenen bomen
Titel:
Het eiland van de verdwenen bomen
Auteur:
Elif Shafak
# pagina's:
364 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
9789046829134
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Cyprus ; 1970-

Gerelateerde leestips