Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Eenmaal gedooid schijnt het licht

21 juli 2020

Een enorme vracht woorden heeft de Nederlandse auteur Xander Jongejan niet nodig, om een fraai geconstrueerd verhaal uit te werken.

Net zoals zijn debuutroman De tafel van Tarzan brengt hij – dapper en hoopvol als hij is – ook nu ‘Het licht dooit’ uit in eigen beheer. Een merkwaardige, maar wel heel treffende titel voor een intrigerend verhaal.

“Het zal je verbazen hoe vaak een dakloze wordt geslagen. Bij het ontbijt schoof altijd wel iemand aan met dikke ogen of een bloedkorst aan lip of oor.”

Het begin is alvast bijzonder goed raak; je bent meteen alert voor wat gaat volgen. In zevenenveertig korte en uitgebalanceerde hoofdstukken volgt de lezer een dijk van een protagonist: Deik is de naam. Een man met een misvormd gezicht, op zoek naar zichzelf. Geen eenvoudige opdracht voor deze landloper; dit blijkt duidelijk tijdens het lezen.

“Ze wachtten inderdaad op Marthijs. Een kwartier. Niemand klaagde. Iedereen zat, zacht gemompel. Alle stoelen waren bezet, op één na, naast mij.”

Jongejan wikt en weegt ieder woord, vooraleer het neer te zetten op de juiste plaats. In zijn typische staccatostijl imponeert hij. Aan jou om te absorberen wat hij je vertellen wil. De auteur haalt zijn rijke woordenschat boven; vaak roept hij hiermee emoties op. Het boek is rijk aan dialogen; een pluspunt. Het maakt de inhoud wat minder zwaar.

De personages worden neergezet als echte mensen, met hun uiterlijke en innerlijke gebreken.

Deik houdt van schrijven, precies zoals zijn literaire schepper trouwens. Bram is eveneens schrijver en vriend van Deik. Wanneer deze laatste geconfronteerd wordt met Ellen, is de ellende heel dichtbij.

Het licht dooit speelt zich af tussen 1989 en 2003. Sprongen heen en weer in de tijd zorgen voor enige verheldering. Toch komt dit alles veel beter tot zijn recht, als je je eigen fantasie eens ongeremd de vrije loop laat.

Een pakkende roman waarin onderwerpen aan de beurt komen zoals valsheid, de kloekheid van een mens, de kracht van plaatselijke politiek; keuzes in het leven.

Eenmaal gedooid schijnt het licht.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Titel:
Het licht dooit
Auteur:
Xander Jongejan
# pagina's:
251 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Brave New Books
ISBN:
9789464050530
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Gevoelig,
Intens

Gerelateerde leestips