Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Homoseksualiteit in het victoriaanse tijdperk

17 juni 2023

Het nieuwe leven vertelt het verhaal van twee intellectuele pioniers die in de jaren 1890 met hun boek de rigide zeden en strenge wetten met betrekking tot homoseksualiteit in Engeland willen veranderen. Hun persoonlijke relaties en diepgewortelde overtuigingen worden echter hevig op de proef gesteld door de arrestatie van Oscar Wilde, die beschuldigd wordt van sodomie.

Binnen het boek worden belangrijke thema's zoals persoonlijke vrijheid, seksualiteit en de uitdagende zoektocht naar een toekomst in lijn met onze diepste hoop en idealen, aan de kaak gesteld. John Addington leidt een dubbelleven als getrouwde man die seksuele voorkeur heeft voor mannen, terwijl Henry Ellis’ huwelijk wordt getest door de relatie van zijn vrouw met een andere vrouw. Beide stellen leven in een voortdurende staat van schuld en schaamte, gevangen in de beklemmende moraal van het Victoriaanse Engeland. John en Henry ontmoeten elkaar en besluiten samen een boek te schrijven, waarin ze de onderdrukking van homoseksualiteit willen bestrijden door middel van openhartige getuigenissen. Ondanks dat ze elkaar nog nooit fysiek ontmoet hebben, groeit hun correspondentie steeds persoonlijker en gedreven door een gemeenschappelijke missie.

Echter, net wanneer de publicatie van hun baanbrekende boek nadert, wordt Oscar Wilde gearresteerd vanwege het overtreden van dezelfde wetten die John en Henry willen aanvechten. Deze onverwachte en dramatische gebeurtenis werpt een schaduw over hun werk en dwingt hen tot een pijnlijke keuze. Moeten ze de kans grijpen om een maatschappelijke impact te maken, ondanks het risico op publieke veroordeling en persoonlijke straf, of moeten ze zich terugtrekken in de veilige, maar misschien schijnbare privacy om hun gezinnen te beschermen?

De roman volgt afwisselend de perspectieven van John en Henry en leest levendig en relevant. Het boek bevat zowel expliciete intieme passages als onderhuidse spanning, diepzinnige gesprekken en prachtige beschrijvingen van elementen zoals de mistige atmosfeer van Londen. Tom Crewe geeft zijn personages diepgang en maakt ze levensecht, zodat ze de hedendaagse lezer aanspreken. Het citaat op de Engelse kaft van het boek "We must live in the future we hope to make" benadrukt de uitdaging om in overeenstemming te leven met onze idealen. Het nieuwe leven is een meeslepend werk dat de lezer uitdaagt en fascineert, en tegelijkertijd een pleidooi vormt voor verandering en acceptatie.

Synopsis

In het Londen van de late 19e eeuw besluiten twee mannen samen een boek te publiceren over persoonlijke en seksuele vrijheid. De arrestatie van Oscar Wilde confronteert hen met de vraag welke prijs ze bereid zijn hiervoor te betalen.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Het nieuwe leven : roman
Titel:
Het nieuwe leven : roman
Auteur:
Tom Crewe
# pagina's:
407 p.
Uitgeverij:
Het Getij
ISBN:
9789029545488
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit, Homoseksuele mannen, Lesbische vrouwen, Identiteit, Relaties, Vrijheid, Activisme, Londen ; 19de eeuw

Gerelateerde leestips