Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Indrukwekkend en angstaanjagend

16 juni 2023

In Dromen lieg je niet is niet alleen thriller, maar ook een kritische portret van Zweedse superrijken, waar schijn belangrijker is dan inhoud.

Het verhaal volgt Maja, die beschuldigd wordt van moord op haar klasgenoten. Maja was een gewoon meisje van achttien: populair, mooi, slim en van rijke komaf. Nu wordt ze verdacht van de moord op haar klasgenoten. Zelfs haar beste vriendin is in het bloedbad op school gestorven. Is ze medeplichtig aan de schietpartij op school die zij als enige overleefde? Ze wacht al 9 maanden in de vrouwengevangenis op haar rechtszaak, maanden waarin ze de meest gehate tiener van het land is geworden. En nu is het eindelijk tijd om de rechtszaal binnen te gaan...

De auteur, Malin Persson Giolito, neemt ons mee in de gedachtewereld van Maja. We volgen haar gedachten en lezen hoe ze omgaat met de verhoren, haar tijd in de gevangenis en het proces. Via flashbacks leren we haar en haar vorige leven beter kennen, evenals de rol die de slachtoffers van de schietpartij in haar leven speelden.

Het verhaal biedt een realistisch inzicht in het denken van deze achttienjarige. Het boek creëert een beklemmende sfeer en wekt begrip en onbegrip op voor Maja's daden. Malin Persson Giolito beschrijft op meesterlijke wijze de benauwende sfeer die in een rechtszaal kan hangen. Thema’s zoals de moeilijkheid van volwassen worden en het falen als ouders, evenals maatschappelijke onderwerpen zoals discriminatie in verschillende vormen en de rol van de populistische pers en de sociale media zijn aanwezig in het boek. Persson Giolito weet de lezer vanaf het allereerste begin te grijpen en niet meer los te laten totdat je precies weet wat er is gebeurd.

In Dromen lieg je niet is een indrukwekkend en angstaanjagend verhaal. Een spannend boek om in vakantiemodus te lezen.

Synopsis

Maja (18, ik-persoon) is de enige overlevende van een schietpartij op school, waarbij ook haar vriend Sebastian en haar beste vriendin zijn omgekomen. Maja wordt als verdachte beschouwd. Na negen maanden gevangenschap volgt de rechtszaak. Zal nu eindelijk duidelijk worden wat er is gebeurd? Vanaf ca. 15 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

In dromen lieg je niet
Titel:
In dromen lieg je niet
Auteur:
Malin Persson Giolito
# pagina's:
443 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044540574
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips