Bram Moenaert
Leestip van Bram Moenaert
We read to know we're not alone

Een atypische Nobelprijswinnares - gelukkig maar

15 februari 2021

De Nobelprijs voor literatuur is voor mij geen keurmerk. Zoals bij nog wel andere internationale literatuurprijzen lijken ze daar in Stockholm een voorkeur te hebben voor schrijvers waar de hersenen primeren boven het hart of de ziek of het gevoel. Het feit dat Alice Munro die prijs won in 2013 was dus alvast geen reden om in de tweedehands boekhandel ‘The view from Castle Rock’ te kopen. Maar in dit geval lijken de oude heren van de Zweedse Academie wel een goede keuze te hebben gemaakt.

Alice Munro is schrijfster van verhalen, waarvan ze sinds de jaren 60 om de drie, vier jaar een bundel publiceert. ‘The view from Castle Rock’ is de eerste die ik van haar lees. Het is een verzameling van een tiental verhalen die handelen over de familie Laidlaw (Munro is geboren als Laidlaw), van de betbetovergrootvader die met enkele van zijn kinderen vanuit Schotland naar Canada emigreert, tot aan de jonge loot aan de stamboom, Alice.

De eerste verhalen zijn gebaseerd op dagboeknotities van de voorouders, familieverhalen, historisch onderzoek en de fantasie van de schrijfster, en beschrijven het harde leven van eerst de Schotse herders en hun vrouwelijke familieleden en daarna de immigranten op een heel empathische manier. Het tweede deel behelst de persoonlijke herinneringen over haar grootouders, ouders en zichzelf in het deel van Canada waar ze opgroeide. Natuurlijk zorgt dat voor verschillende soorten verhalen, maar toch vormen ze een mooie eenheid; samengehouden door de sobere stijl van Munro, gevoed door de no nonsense mentaliteit van de generaties voor en rond haar en de granieten bodem van Zuid-Ontario, maar zeker ook de inlevende manier waarop ze haar personages neerzet, met af en toe een licht absurde of humoristische wending, en haar vermogen om met enkele woorden een beeld of persoon te doorgronden.

Zoals bij alle grote schrijvers van korte verhalen is de plot eerder bijkomstig en lijkt er weinig te gebeuren, maar zijn die paar bladzijden voldoende om een volledige wereld en waarheid aan het licht te brengen. Kortom, Munro als de Canadese, vrouwelijke, twintigste-eeuwse Tsjechov. Misschien was de toekenning van de Nobelprijs aan Munro gewoon een late goedmaker voor het veelzeggende feit dat Tsjechov die nooit won? Mij heeft ze alleszins te pakken gekregen, ik zal zeker nog meer van haar boeken lezen!

Synopsis

Bundel biografische verhalen over de Schotse voorouders van de Canadese auteur en over haar eigen leven.

Bram Moenaert
Leestip van Bram Moenaert
We read to know we're not alone

Het uitzicht vanaf Castle Rock
Titel:
Het uitzicht vanaf Castle Rock
Auteur:
Alice Munro
# pagina's:
381 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044530544
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie

Gerelateerde leestips