Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Recht op abortus

13 maart 2022

Het verhaal van de novelle Het voorval van Annie Ernaux is kort samen te vatten: Annie wordt ongewenst zwanger en wil een abortus. Het is 1963 en abortus is illegaal in Frankrijk. Ernaux beschrijft haar zoektocht langs artsen die er niets van wilden weten, via eigen pogingen tot de een clandestiene ‘engelenmaakster’, die met een sonde een miskraam opwekt.

­Ernaux schrijft zo waarheidsgetrouw mogelijk haar verslag. Zonder enige sentimentaliteit, wars van valse emotie. De auteur doet haar relaas aan de hand van haar agenda en een oud dagboek. Ernaux laat haar personage alleen overbrengen dat ze een abortus wil. De belangrijkste boodschap uit de novelle is dat vrouwen daar recht op hebben. Het alternatief, namelijk een illegale abortus, is deprimerend en gevaarlijk. De reconstructie van deze illegale abortus is heel levensecht neergepend.

Het verhaal is vandaag nog steeds actueel. Het recht op abortus is anno 2022 nog niet overal evident. Het voorval is een boek van alle tijden. Het geeft een gedetailleerde kijk in de ziel van een jonge vrouw die voor abortus kiest en zo in het clandestiene circuit wordt gedreven. Sterk.

Synopsis

Terugblik op het jaar 1963, waarin de schrijfster (1940- ) als jonge studente ongewenst zwanger raakte.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Het voorval : novelle
Titel:
Het voorval : novelle
Auteur:
Annie Ernaux
# pagina's:
99 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029545822
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Abortus
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips