Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Een sterk thrillerdebuut

25 maart 2024

Een sterk thrillerdebuut met een wel heel originele insteek en tijdsverloop. Hildur van Satu Rämö is het eerste deel van een spannende nieuwe Nordic-serie. De thriller geeft een unieke inkijk in de IJslandse samenleving. Voor de fans van Arnaldur Indriрason Erlendur-serie. Een IJslandse rechercheur met een traumatische jeugd. Een Finse agent op de vlucht voor zijn verleden. Een lugubere ontdekking in de sneeuw. Het leven bij de fjorden van IJsland is zwaar: het lijkt idyllisch, maar in werkelijkheid vergt het nogal wat van je. Ook van Hildur Rúnarsdóttir, rechercheur en hoofd van de nationale politieafdeling Vermiste kinderen. Om na een lange werkdag haar hoofd leeg te maken surft ze vaak in de ijskoude wateren van de Atlantische Oceaan. Op het werk wordt ze gekoppeld aan de Finse Jakob Johanson, die ver van huis stage loopt om te ontsnappen aan zijn moeilijke thuissituatie. Ook hij ontdekt al snel dat de pittoreske fjorden hun schaduwzijde hebben. Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lichaam van een man gevonden. Zijn keel is doorgesneden. Zodra Hildur en Jakob deze zaak beginnen te onderzoeken beseffen ze dat het misdrijf verband houdt met een oude zaak. Wraak kan zoet zijn, weten ze, maar lost het uiteindelijk iets op?“ Het boek start in het jaar 1550 met het verhaal van Sleipnir & Una, hoe dit in het verhaal past zal niet voor iedereen duidelijk zijn. Ik kan er echter niets over loslaten maar ze kregen vele kinderen. Hierop volgt het jaar 1994 over de verdwijning van twee zusjes. Ook hier lezen we lang niks meer over in het heden 2019 waarin het verhaal zich afspeelt. Het heden is het verhaal van Hildur, het verband met de twee verdwenen meisjes wordt later duidelijk. Hildur is rechercheur en zal moeten samenwerken met de Finse Jacob die stage loopt bij haar. Hildur werkt voor de eenheid: Vermiste kinderen. Beta is haar chef en hoofdcommissaris, een personage dat neergezet wordt als een heel begrijpend persoon en niet als de zoveelste opgefokte overste. Zij heeft geen hechte banden met lokale politici, maar heerlijk ‘gewoon.’

Net zoals de eerste twee verhalen in dit boek duiken er soms nog beschrijvingen over het leven van bepaalde personen waar je niks meer over hoort toto het einde van het boek waar alles mooi samenvalt. Hildur moet verschillende moorden onderzoeken en het moeilijkste is een verband zoeken tussen al die delicten, waarom net die mensen? Tussen al die onderzoeken leer je de hoofdpersonages beter kennen. Hildur die een vriendschapsrelatie heeft met haar buurman Freysi, een gymleraar. Soms wel iets meer dan vriendschap maar beiden zoeken geen vaste relatie. Jacob de stagiair die het moeilijk heeft met zijn scheiding en de gevolgen daarvan. Om dit allemaal even te vergeten begint hij een nieuwe hobby, breien. Tussendoor krijg je veel beschrijvingen van de IJslandse natuur, de lava en gletsjers, de weersomstandigheden, lawines… In dit boek, in dit verhaal is de achtergrond voor de moorden op zijn minst bizar te noemen. Iets wat ik nog niet eerder las. Hildur is een sterk debuut van Satu Rämö. Ik kijk uit naar een vervolg.

Synopsis

De IJslandse rechercheur Hildur Rúnarsdóttir onderzoekt samen met haar Finse stagiair de moord op een man — een zaak die verband houdt met een oude misdaad.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Hildur
Titel:
Hildur
Auteur:
Satu Rämö
# pagina's:
394 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026362835
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
IJsland
Sfeer:
Donker,
Mysterieus

Gerelateerde leestips