Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Geen dertien in een dozijn

17 mei 2021

In de vijfde verzamelbundel Historische Verhalen, geven tien auteurs het beste van zichzelf. Samen zijn deze schrijvers goed voor twaalf solide geschiedkundige verhalen.

Paul Christiaan Smis en Marloes Jongewaard nemen elk twee vertellingen voor hun rekening.

De lezer onderneemt een verwonderlijke reis terug in de tijd; vanaf de tiende eeuw voor Christus tot in 1904.

Bereid je voor op een bijna eindeloze roadtrip vanuit het oude Israël, naar o.a. Groenland, Pompeii en Constantinopel. Wil je het dichter bij huis? Geen probleem; ook Amsterdam, Parijs en de Pyreneeën staan op het programma.

Telkens vormt een historisch feit de betrouwbare basis voor een boeiend verhaal, waarin bijzonder kleurrijke figuren smeken om je volle aandacht.

Slim, hoe iedere verteller afrondt met extra informatie over de geschiedkundige achtergrond. Of nuttige tips verstrekt over het behandelde thema.

Ieder afzonderlijk verhaal toelichten zou te ver leiden; daarom een greep uit de grabbelton.

“Elke voetstap moest raak zijn. Hij had zich al een paar keer pijnlijk verstapt. Met Gods hulp hadden zijn enkels het gehouden. Achter zich hoorde hij weer dat Finse gebrabbel. Hij keek om. Parikkala zweeg abrupt.” (Fragment uit ‘De Duivelskerk’ van Victor Lemstra)

Deze lezer heeft enorm genoten van ‘Tour de Farce’, een heroïsche vertelling over de tweede uitgave van de Tour de France in 1904. Een tour de force die eindigt met een onvervalste tour de farce.

Slechts vijftien “coureurs” prijken met hun naam op de einduitslag. Dit betekent niet dat alle andere deelnemers onderweg de pijp aan Maarten hebben gegeven. Hier spelen eerder louche zaken een doorslaggevende rol.

Het is en blijft evenwel een persoonlijke voorkeur; andere lezers gaan wellicht bekoord worden door de overige gebeurtenissen uit de tijd van toen.

“Grapjas, zo had de organisatie mij – de nieuwkomer – aan het publiek gepresenteerd. Een ridicule bijnaam voor de schuchterste knaap in het peloton. Of hadden ze geweten dat ik geen schijn van kans zou maken tussen de legenden, waaronder ik me begaf.”

(Quote uit ‘Tour de force’ van Martin de Brouwer)

Het boek bevat een aantal veilig weggeborgen – of bijna vergeten - pareltjes uit het verleden.

De evenwichtige mix van feiten en fictie levert een geloofwaardig eindproduct op. Hoe geschiedenis het heden overstijgt.

Groenland en de Vikingen; het Parijs ten tijde van Napoléon Bonaparte; David die de reus Goliath wil verslaan.

In de bundel is meer dan voldoende voer aanwezig om te zorgen voor een leerrijke leeservaring.

Een welgemeend compliment aan het adres van de uitgever. Rik van der Vlugt waakt alert over de constante kwaliteit van zijn bundel.

Historische Verhalen – Verzamelbundel V staat niet voor dertien in een dozijn.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Titel:
Historische Verhalen - Verzamelbundel V
Auteur:
Diverse auteurs
# pagina's:
250 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Historische Verhalen
ISBN:
9789083117706
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips