Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een paleontologische expeditie

9 juli 2024

Honderd miljoen jaar en een dag van Jean-Baptiste Andrea is een spectaculair stukje literatuur dat ondanks zijn korte lengte enorm veel indruk maakt. De lyrische schrijfstijl en de emotionele diepgang maken het boek tot een onvergetelijke ervaring. Het verhaal belicht niet alleen ambitie en de inspanningen om een levensdroom te verwezenlijken, maar geeft ook een prachtig beeld van relaties, vriendschappen en de onstuimige kracht van de natuur.

In 1954 ondernemen vier vrienden een expeditie om een berggrot te vinden waarin een kind het skelet van een dinosauriër zou hebben ontdekt. Stan, een paleontologieprofessor aan de universiteit van Parijs, investeert al zijn middelen om de bijna onmogelijke expeditie te financieren. Zijn trouwe en reusachtige assistent Umberto droomt tijdens de tocht van een hereniging met zijn verloofde. De groep wordt verder vervolledigd door de ervaren Italiaanse berggids Gio en de jonge Peter, die bewondering heeft voor Stan en een talentvol buikspreker is.

De expeditie door de bergen is zwaar en wordt beïnvloed door de seizoenen, terwijl de winter nadert. Het verhaal wisselt regelmatig tussen de huidige expeditie en Stans moeilijke jeugd, waarin hij te maken had met de vroege dood van zijn moeder en de strenge opvoeding door zijn vader, 'de Commandant'. Deze herinneringen onthullen Stans complexe innerlijke wereld, gevormd door tijd en ervaringen.

Het boek combineert een meeslepend verhaal met originele dialogen, gevatte gedachten, authentieke personages en een perfect tempo. Andrea slaagt erin om met weinig woorden diepe emoties en rijke personages neer te zetten. De auteur, ook filmregisseur, creëert levendige scènes die filmisch aanvoelen. De bergen zijn niet zomaar een achtergrond; ze lijken te leven en dragen bij aan de sfeer en de spanningen in het verhaal. Andrea hanteert een poëtische en diepgaande stijl, en het verhaal blijft spannend en meeslepend tot het einde.

Honderd miljoen jaar en een dag is een indrukwekkende avonturenroman over vriendschap, doorzettingsvermogen, hoop en het overwinnen van een moeilijke jeugd. Dit boek is een absolute aanrader: het biedt een rijke leeservaring en neemt de lezer volledig in beslag. Zo mooi!

Synopsis

Een paleontoloog onderneemt een expeditie in de bergen om een dinosaurusskelet te vinden. De ontberingen van de zoektocht blijken een kans om in de oorsprong van de mensheid te duiken.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Honderd miljoen jaar en een dag : roman
Titel:
Honderd miljoen jaar en een dag : roman
Auteur:
Jean-Baptiste Andrea
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Oevers
ISBN:
9789493290709
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Paleontologie, Expedities, Gebergten, Afzondering, Overleven, Vriendschap, Jeugdherinneringen

Gerelateerde leestips