Els De Vuyst
Leestip van Els De Vuyst
Lezen is denken in andermans hoofd... (Schopenhauer, 19de E)

Laat alle verwachtingen los en verken

5 september 2022

Dit boek nodigt uit om niet alleen herkennend, maar vooral verkennend te luisteren en jezelf te openen voor auditieve verwondering. Kunnen we ons meer vertrouwd voelen met het leven door via muziek het onzekere, het onbekende, het onvoorspelbare en zelfs het afschrikwekkende te leren ervaren?

Onvoorspelbaar luisteren is verwachtingen loslaten, je overgeven aan de muziek op dat moment, in die tijd en in die context, hoe moeilijk en hoe dissonant of lawaaierig het geluid ook is. Wat doet dit geluid met jou? Wat vertelt het over jou? Hoe ‘echt’ kan muziek zijn? Wie behoort de muziek toe? De componist, de uitvoerder(s), de toehoorders? Kunnen dieren muziek maken? Dit boek biedt veel inspiratie en interessante gedachten. Aan jou om jezelf te gaan ontdekken...

Synopsis

Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen? Heb je zin om te luisteren naar een muziekstuk dat 639 jaar duurt? Gevolgd door de noise perikels van Maso Yamazaki? Of vind je dat geen muziek? Tomas Serrien tracht in dit boek te achterhalen waarom we het liefst luisteren naar geluiden die ons bekend in de oren klinken. Met een brede waaier muziekstukken neemt hij de lezer-luisteraar mee op zijn zoektocht naar de onbewuste structuren die onze muziekbeleving beïnvloeden. Waarom is het moeilijk om open te staan voor onvoorspelbare muziek? In welke mate bepalen culturele patronen ons luistergedrag? Hebben we dan ‘westerse oren’? Tomas Serrien nodigt je uit om een rijkdom aan geluiden te ontdekken en zo beter te begrijpen wat het betekent om muziek te ervaren.

Els De Vuyst
Leestip van Els De Vuyst
Lezen is denken in andermans hoofd... (Schopenhauer, 19de E)

Hoor: of is dat geen muziek?
Titel:
Hoor: of is dat geen muziek?
Auteur:
Tomas Serrien
# pagina's:
222 p.
Uitgeverij:
Houtekiet
ISBN:
9789089244789
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips