Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Ambitie, uw naam is vrouw

7 november 2021

Gebed helpt, maar verhalen helpen beter.

En al zeker wanneer ze zo inventief en fascinerend zijn als het fictieve levensverhaal van de twaalfde-eeuwse Marie de France - de eerste bekende Franse dichteres - in de roman Matrix van de talentvolle Amerikaanse Lauren Groff.

De zeventienjarige bastaarddochter Marie, fysiek een reuzin, wordt weggestuurd van het koninklijk hof om abdis te worden van een zieltogende Engelse abdij. Eenmaal daar komt ze tot het inzicht dat ambitie geen mannelijk privilege is. Gestuurd door goddelijke visioenen vaart ze resoluut een creatieve koers om zichzelf en haar zusters uit de duisternis te leiden naar voorspoed en macht. Het meest tot de verbeelding sprekend project is het aanleggen van een ondoordringbaar labyrint om de abdij te beschermen tegen de boze buitenwereld.

Knap hoe deze beklijvende historische roman evenzeer gaat over uw en mijn verlangen naar een vrouwvriendelijke wereld met zorgzaamheid voor mens en milieu.

Ter afronding geef ik maar al te graag mee dat Matrix een wervelend taalfeest is. Met een archaïsche zweem is Groffs stijl toch bijzonder tastbaar en origineel. De Nederlandse vertaling van Lucie Schaap is een eerbetoon aan het originele Engelse palet.

De winter is een perkamentvel waarop de pootjes van vogels, vosjes, hazen hun verhaal schrijven.

Synopsis

Een middeleeuws vrouwenklooster verandert onder bezielende leiding van de abdis tot een ideale vrouwengemeenschap.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Matrix
Titel:
Matrix
Auteur:
Lauren Groff
# pagina's:
301 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403107011
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kloosterleven

Gerelateerde leestips