Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Voor liefhebbers van thriller en fantasy!

7 november 2021

De romans van Thomas Olde Heuvelt ademen mysterie en geheimzinnigheid uit. Hij schrijft over onmogelijke (ja toch?) bovennatuurlijke raadsels en doet dit op een filmische manier. Het zijn verhalen die onder je vel kruipen en angst inboezemen, ze doen je constant denken: het is maar fictie, dit gebeurt niet écht. Je krijgt bij het lezen de neiging nog dieper onder je dekentje weg te kruipen of even één oog dicht te knijpen tot die enge passage voorbij is.

Ook “Orakel” is een verhaal met een hoog bovennatuurlijk gehalte. Het zit boordevol duistere fantasie, Olde Heuvelt brengt historische elementen, folklore en mysteries uit het verleden terug tot leven in het heden. Een echte rollercoaster!

Het verhaal leek mij minder eng dan “Echo” en “Hex” (misschien gewenning?), maar “Orakel” draait ook wel volop op hoogspanning. Een echte pageturner met af en toe even een korte adempauze in de vorm van een intermezzo, of zelfs een vleugje humor. “Orakel” voelt soms ietsje langdradig aan, maar tijdens die trage passages krijgt de lezer informatie mee die later in het verhaal van pas komt. Dat besef je als lezer dan ook … later, alles op zijn tijd. Geduld wordt beloond.

Het is niet noodzakelijk de vorige romans van Olde Heuvelt gelezen te hebben, maar in “Orakel” keert wel een markant personage uit “Hex” terug: Robert Grim. Wie ook "Hex" gelezen heeft, zal volgens mij het einde van dit verhaal beter begrijpen.

“Orakel” is doordacht en inventief, minutieus geconstrueerd en stevig verankerd in de wereld van vandaag, het speelt zich af in Nederland. Thomas Olde Heuvelt wordt terecht de Nederlandse Stephen King genoemd. Persoonlijk vind ik dat hij hem zelfs naar de kroon steekt.

Synopsis

Twee scholieren, Luca en Emma, ontdekken in een mistbank in een bollenveld een gaaf zeilschip uit de 18e eeuw en als Emma op onderzoek uitgaat, komt ze niet meer terug.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Orakel
Titel:
Orakel
Auteur:
Thomas Olde Heuvelt
# pagina's:
458 p. : ill.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022591109
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Milieu
Sfeer:
Intens,
Mysterieus

Gerelateerde leestips