Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Waanbeelden en kakkerlakken

4 mei 2023

Mevrouw March van Virginia Feito vertelt het verhaal van de vrouw van bestseller auteur George March. Het leven van de echtgenote verandert plotseling wanneer de bakkersvrouw insinueert dat het hoofdpersonage van haar mans nieuwe boek, de hoer Johanna, op haar is geïnspireerd. Deze terloopse opmerking zet de perfecte wereld van mevrouw March op zijn kop. Ze begint een achterdochtige zoektocht naar antwoorden, en verandert hierdoor van een voorbeeldige echtgenote in een wantrouwende vrouw vol waanbeelden en paranoïde gedachten.

De roman neemt ons volledig mee in de belevingswereld van mevrouw March, waardoor we weinig te weten komen over hoe zij op anderen overkomt. Niettemin worden kleine, subtiele details die mevrouw March liever negeert, gebruikt om aan te geven dat het niet goed gaat met haar. Virginia Feito beschrijft op een invoelende en toch heldere manier hoe mevrouw March en haar gedachtewereld gaandeweg evolueren.

Mevrouw March is een intrigerend boek dat de lezer in zijn ban houdt. De eenzaamheid en waanbeelden van Mevrouw March sluipen geleidelijk door het verhaal en domineren tijdens het lezen. De lezer wordt meegesleept in de wankele en onstabiele gedachtegang van mevrouw March. Naarmate het verhaal vordert, neemt de spanning toe en begin je als lezer zelf aan alle elementen te twijfelen. Je ziet gebeuren hoe mevrouw March langzaam maar zeker de grip op haar leven verliest. Het einde komt enigszins abrupt, maar het is nog steeds een bijzonder debuut. Het fascinerende verhaal is intens geschreven en het verhaal is spannend en intrigerend. Het drama is heel goed opgebouwd en de karakters zijn haarscherp getekend. Het is een indringende psychologische roman die, door de goede spanningsboog, bijna als een thriller leest.

Synopsis

De keurige, plichtsgetrouwe echtgenote van een schrijver start een paranoïde zoektocht om erachter te komen wat haar echtgenoot voor haar verbergt.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Mevrouw March
Titel:
Mevrouw March
Auteur:
Virginia Feito
# pagina's:
285 p.
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044364521
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Paranoia, Identiteit, Psychische problemen

Gerelateerde leestips