Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Confrontaties en catastrofes

30 april 2023

De roman Italiaanse schoenen van Henning Mankell draait om Fredrik Welin, die alleen woont op een afgelegen eiland. Op een ochtend ziet hij Harriet, de vrouw die hij bijna veertig jaar geleden heeft verlaten, op het ijs. Zij is stervende en vraagt Fredrik om zijn belofte na te komen. Dit zet Fredrik op een vreemde reis door het winterse Zweden en zijn eigen verleden. Terwijl hij geconfronteerd wordt met de keuzes die hij heeft gemaakt, moet hij ook verantwoordelijkheid nemen voor de catastrofes die hij heeft veroorzaakt.

Mankell neemt de tijd om de details van het leven van de oude Frederik te beschrijven en schetst een prachtig decor van het eiland en de omgeving. Met zijn indringende vertelstijl behandelt hij thema's als confrontatie, vergeving, ziekte en dood en weeft enkele onvoorspelbare wendingen in het verhaal om het spannend te maken. Italiaanse schoenen is een meeslepende psychologische roman die de lezer meeneemt op een reis door het verleden van de hoofdpersoon.

De ontroerende roman vertelt het verhaal van een leven dat niet volledig geleefd werd, en wat had kunnen zijn als bepaalde keuzes anders waren gemaakt. Het beschrijft de onlosmakelijke band tussen twee mensen die ondanks hun scheiding toch aan elkaar verbonden bleven. De roman is opgebouwd rondom twee verhaallijnen, namelijk de geschiedenis van Harriet en hun gedeelde verleden, en het verhaal van Agnes. Mankell weeft deze verhaallijnen prachtig samen in het laatste hoofdstuk, waarin Frederik eindelijk zijn lang beloofde paar Italiaanse schoenen krijgt. De roman is zowel aandoenlijk als prachtig geschreven en blijft de lezer boeien tot het einde.

Synopsis

Een 66-jarige ex-chirurg leidt een kluizenaarsbestaan op een eilandje tot de vrouw die hij veertig jaar daarvoor in de steek liet, hem opzoekt. De reis die zij samen maken, dwingt hem het verleden onder ogen te zien en verandert hem.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Italiaanse schoenen
Titel:
Italiaanse schoenen
Auteur:
Henning Mankell
# pagina's:
312 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044536379
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schuld, Ouderen

Gerelateerde leestips