Jan Rooms
Leestip van Jan Rooms
Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.

Klassieker in magistrale graphic novel-vorm

16 november 2020

Het verhaal is wellicht iedereen bekend: De hoofdpersonen George en de mentaal zwakke Lennie zijn onafscheidelijk. Als Lennie wordt beschuldigd van aanranding van een meisje moeten ze op zoek naar ander werk, dat ze vinden op de boerderij van de vader van Curley. Maar ook daar gaat het mis.

Curley merkt dat zijn vrouw met de mannen flirt en daagt Lennie uit. In het gevecht dat daarop volgt verbrijzelt Lennie Curleys hand. De zaak wordt in de doofpot gestopt, maar zijn vrouw zoekt Lennie weer op, wat eindigt in een drama; George en Lennie moeten vluchten.

Samen praten ze over hun eigen droomboerderijtje en de konijnen waar Lennie voor mag zorgen. Wat dan volgt, is het even gruwelijke als aangrijpende einde van hun diepe vriendschap…

Over arme landarbeiders. Over racisme. Over klasse-ongelijkheid. Over vriendschap. Over moeten vluchten. Over overleven. Over noodlot. Over het niet kennen van eigen krachten. Over wraak.

Een boek dat verwondert. Een boek dat verbaast. Magistraal. Virtuoos.

De gekende Franse illustratrice Rébecca Dautremer heeft van het inmiddels 83jarig oude boek haar eigen(zinnige) versie gemaakt. Het is geen gratuite ‘verstripping’ van het boek geworden. Niet zomaar beeld bij tekst. Afwisselend krijgen we een opeenvolging van pratende manen te zien, gevolgd door realistische beelden van het plantersleven die een volledige (dubbele) pagina beslaan. Ook onafgewerkte schetsen zijn opgenomen. Niet zomaar ‘onafgewerkt’, want deze schetsen hebben heel veel betekenis. Dan weer maakt Dautremer gebruik van oude reclame- of affichebeelden om een commentaar weer te geven.

Ook al ken je het boek van Steinbeck al, deze versie is een echte must-read. Héél graag gelezen, dit klein kunstwerkje.

En, ja. Ik heb het wel voor Dautremer haar stijl. Mijn eerste kennismaking was eigenlijk al enkele jaren geleden met haar interpretatie van Zijde van Alessandro Baricco, waarbij de tekeningen van Dautremer een echte aanvulling op het verhaal waren.

Enkele weken geleden las ik nog Het bos slaapt van haar hand. Twee personen, waarvan er een op een prins lijkt, staan te praten aan de rand van de weg. Ze merken een vlinder op, een kikker, een konijn, een olifant, een ridder... allemaal in slaap. Dichter bij de stad merken ze een kind op een schommel, een orkest, twee boksers, een koning en een koningin... al iets wakkerder. Hier is geen twijfel aan, we bevinden ons in de wereld van Doornroosje. In dit magische prentenboek brengt Rébecca Dautremer haar eigen versie van dit populaire sprookje. Ook aan dit werk van haar gaf ik vijf sterren.

Synopsis

De eenzaamheid en de hoop eens een eigen boerderij te bezitten, binden twee mannen op hun zwerftocht van ranch tot ranch in Californië.

Jan Rooms
Leestip van Jan Rooms
Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.

Muizen en mensen - Graphic novel
Titel:
Muizen en mensen - Graphic novel
Auteur:
John Steinbeck & Rébecca Dautremer (tekenaar)
# pagina's:
418 p. : ill.
Uitgeverij:
Davidsfonds/Infodok
ISBN:
9789002270338
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Financiële crisis (1929-1937), Mens en maatschappij, Vriendschap

Gerelateerde leestips