Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

De drukte voorbij

28 juli 2020

Iedereen is ermee vertrouwd... we kampen elke dag met overvolle mailboxen en to-do lijsten. Tussendoor worden we continu afgeleid door eindeloze prikkels van social media. We verliezen hierdoor onze focus in het leven. Bovendien stellen we steeds meer eisen aan onszelf en onze omgeving. We willen steeds meer. We hebben het ‘te druk’.

Onze maatschappij is gedurende de laatste eeuwen in een razendsnel tempo veranderd. Jammer genoeg hinkt de evolutie van ons brein nog steeds achterop. We zijn op mentaal vlak simpelweg niet bestand tegen ons jachtige, moderne leven. Dit kan op termijn zware gevolgen hebben voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Denk maar aan de vele mensen die slachtoffer worden van een burn-out. Gelukkig weet (bedrijfs)psycholoog Tony Crabbe raad.

Nooit meer te druk is een helder en praktisch boek dat de lezer helpt om de drukte van het moderne leven te beheersen. Crabbe wijst er terecht op dat time management en multitasking eigenlijk niet werken, omdat we ons leven hiermee alleen maar drukker maken. Hij pleit integendeel voor aandachtsmanagement. Door ons te focussen op wat we écht belangrijk vinden in het leven, kunnen we het onszelf een stuk gemakkelijker maken en minder gejaagd door het leven gaan.

De auteur geeft dankzij wetenschappelijke onderzoeken verschillende duidelijke strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven. Zo raadt hij bijvoorbeeld aan om slechts tweemaal per dag je mails en social media te checken. Of om een klok voor je neus te plaatsen als je met een belangrijke deadline zit.

Crabbe maakt ook duidelijk dat het belangrijk is om je grenzen te durven stellen in het leven. Verder onderstreept hij het belang van keuzes maken en prioriteiten stellen. Hij geeft in dit boek niet alleen advies voor een minder druk professioneel leven. Ook persoonlijke relaties komen aan bod.

Het boek leest vlot en is duidelijk opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Een pluspunt is dat de auteur interessante persoonlijke anekdotes in het boek inlast, zonder al te veel op de voorgrond te treden. Op het einde van ieder hoofdstuk geeft hij telkens een korte samenvatting met enkele oefeningen om mee te experimenteren. Zo blijft Nooit meer te druk een boek dat je regelmatig eens opnieuw bij de hand kunt nemen wanneer je de belangrijkste tips nog eens wilt opfrissen. Het is een must-read voor iedereen die het ‘te druk’ heeft in het leven.

Synopsis

Informatie over de symptomen van een naderende burn-out en tips om een burn-out te voorkomen.

Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

Nooit meer te druk : een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld
Titel:
Nooit meer te druk : een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld
Auteur:
Tony Crabbe
# pagina's:
368 p.
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024572687
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Stress

Gerelateerde leestips