Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Luchtig, bizar en grappig verhaal

27 september 2021

In Mijn zusje, de seriemoordenaar van de jonge Nigeriaans- Britse auteur Oyinkan Braithwaite vertelt Korede op luchtige wijze over haar perfecte zusje Ayoola, die er een wel heel vreemde hobby op na houdt: het vermoorden van haar vriendjes. Geen enkele man overleeft een relatie met deze seriemoordenaar. Zussen ben je voor het leven en dus helpt Korede haar zusje keer op keer om de lijken te laten verdwijnen. Haar onzekerheden en haar jaloezie maken van Korede een realistisch personage. Ze is imperfect met een vreemde tic om schoon te maken als ze wil nadenken. Als Ayoola haar oog laat vallen op de knappe arts in het ziekenhuis waar Korede werkt en voor wie ze zelf ook gevoelens heeft, komt Korede voor een dilemma te staan.

Een humoristisch debuut over de onbreekbare band tussen zussen, een band die in dit bizarre verhaal enorm wordt getest. De roman, opgebouwd in korte hoofdstukken en simpele zinnen, is vlot en luchtig geschreven. Op een droge manier worden heftige en bloederige situaties beschreven, waardoor het verhaal een humoristisch tintje krijgt.

Toch draait Mijn zusje, de seriemoordenaar niet enkel om de zussen en het verdoezelen van lijken. Tussen de regels door geeft Braithwaite kritiek op de Nigeriaanse samenleving, zoals de onderdrukking en uithuwelijking van vrouwen en de corruptie van de politie. Het lukt de schrijfster om het verhaal luchtig te houden, maar tegelijkertijd een aantal venijnige steken uit te delen aan de patriarchale maatschappij. De titel en het intense eerste hoofdstuk binden je vanaf de start vast op je stoel. Braithwaite weet precies hoe ze kan boeien. Interessant en meeslepend: een aanrader.

Mijn zusje, de seriemoordenaar wordt aangeboden binnen Leesclubbing in de categorie ‘Schaamteloos genieten’.

Synopsis

De Nigeriaanse Koredes helpt haar jongere zus Ayoola bij het wegwerken van de lichamen van de mannen die Ayoola vermoordt. Dan blijkt Ayoola’s volgende slachtoffer een man op wie Koredes een oogje heeft.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Mijn zusje, de seriemoordenaar
Titel:
Mijn zusje, de seriemoordenaar
Auteur:
Oyinkan Braithwaite
# pagina's:
230 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Pluim
ISBN:
9789492928061
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zussen
Sfeer:
Bitterzoet,
Gek

Gerelateerde leestips