Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Een zoektocht in Oekraïne

24 mei 2023

Prachtig debuut van deze schrijfster. Geboren in Oekraïne, opgegroeid in de VS en nu werkzaam te Brussel. Spreekt 18 talen. In dit boek gaat ze op zoek naar haar oudoom Nikodim die in de jaren dertig plots van de aardbodem verdween. Zijn broer hield ook eerst de boot af om haar te helpen. Waarom zal later duidelijk worden. Wie een beetje mee is met de geschiedenis zal hier direct de link gaan leggen met de terreur die Stalin zijn ondergeschikten opdroeg om zo veel mogelijk tegenstanders letterlijk voor de kop te schieten. Niemand van hoog tot laag kon zeker zijn van zijn verder leven. Voor de onschuldigste feiten werden ze opgepakt en gemarteld. De quota moesten gehaald worden.

De schrijfster laat ons deze zaken van nabij zien. Nog altijd wordt je er huiverig van. Door haar doorgedreven opzoekingswerk bij haar familie, komt ze mondjesmaat veel te weten. Mede dankzij de medewerking van de vroegere KGB die intussen deze dossiers wel laat inkijken in het huidige Oekraïne zal ze de waarheid onder ogen zien. Het verleden laten rusten is soms beter dan ze op te rakelen hoorde men nogal veel mompelen. Rusland heeft altijd al een gespannen relatie gehad met zijn grensland. Dit is nu wel duidelijker geworden dan ooit tevoren met deze hedendaagse aanval van agressie. Het is een beklijvend boek die u laat nadenken over verleden en heden.

Synopsis

Verkenning van de 20e-eeuwse geschiedenis van Oekraïne aan de hand van vier generaties van de familie van de auteur, waarbij de zoektocht naar een in de jaren ‘30 verdwenen oudoom centraal staat.

Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Rode sirenes : een Oekraïense familiegeschiedenis
Titel:
Rode sirenes : een Oekraïense familiegeschiedenis
Auteur:
Victoria Belim
# pagina's:
336 p. : kaart
Uitgeverij:
De Arbeiderspers
ISBN:
9789029549110
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Oekraïne, Verdwijningen

Gerelateerde leestips