Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Kim Jiyoung, geboren in 1982: genderongelijkheid in Zuid-Korea

7 februari 2021

Cho Nam-Joo neemt de lezer in Kim Jiyoung, geboren in 1982 mee naar Zuid-Korea.

Het boek begint, net als De vegetariër van landgenoot Han Kang, met een scene waarin een man zijn vrouw observeert. Kim Jiyoung, de vrouw in kwestie, is een dertigjarige moeder die onlangs haar kantoorbaan heeft opgegeven om fulltime voor haar pasgeboren dochter te kunnen zorgen. In de openingsscène valt het de man op dat Kim Jiyoung erg ongewoon gedrag vertoont. Ook haar ouders en schoonouders maken zich zorgen. Daarom besluiten ze haar naar een psychiater te sturen.

In deze feministische roman maak je kennis met Kim Jiyoung, die haar kinderjaren, adolescentie en het getrouwde leven herbeleeft door haar bezoekjes aan de psychiater. In alle levensfases wordt ze geconfronteerd met onderdrukking. Cho Nam-Joo toont aan dat er vele factoren meespelen in het probleem van genderongelijkheid. Van conservatieve genderrollen tot het onderwijssysteem en de economische crisis. Veel vrouwen gaan gebukt onder de geïnternaliseerde normen van de de maatschappij.

Het is interessant om te beseffen dat Kim Jiyoung door haar man naar een psychiater gestuurd wordt, maar is ze eigenlijk wel ziek? Is het niet eerder de maatschappij die verziekt is en vrouwen in hun keuzevrijheid beperkt? Naast de onderdrukking van de vrouw, komen er ook andere belangrijke en universele onderwerpen ter sprake in deze dunne roman, zoals menstruatiepijn, abortus en seksueel geweld.

Kim Jiyoung, geboren in 1982
is een aanklacht tegen genderongelijkheid in Zuid-Korea. Cham Nam-Joo mixt feit en fictie om op overtuigende wijze de patriarchale maatschappij aan de kaak te stellen. Hierdoor leer je als lezer enorm veel over de man-vrouw verhouding in Zuid-Korea. En dat is er niet eentje om vrolijk van te worden.

Mijn complete recensie lees je op boekvinder.be.

Synopsis

Een Zuid-Koreaanse vrouw wordt van de ene op de andere dag wakker met psychische problemen; in de therapie die volgt, wordt duidelijk dat de oorzaak daarvan ligt in haar achtergestelde positie als vrouw in de samenleving.

Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Kim Jiyoung, geboren in 1982
Titel:
Kim Jiyoung, geboren in 1982
Auteur:
Nam-Joo Cho
# pagina's:
157 p.
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
9789038809441
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Traditie en moderniteit

Gerelateerde leestips