Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een schildpad als beste vriend

24 januari 2023

In Marit Törnqvists wondermooie prentenboek Schildpad en ik wil een jongetje op de vooravond van zijn vijfde verjaardag van zijn opa ‘alweer’ het verhaal over Schildpad horen. Opa vertelt over hoe hij als kleine jongen vriendschap sloot met Schildpad die zijn opa uit een ver land voor hem had meegenomen. Met hoofdletter, want het huisdier is voor de hoofdpersoon meer dan een dier: het is zijn beste vriend. Hij was er heel blij mee en gauw ontstond een unieke band tussen het kind en zijn opmerkelijke huisdier. Maar Schildpad bleef groeien en groeien en uiteindelijk was Schildpad niet meer zo schattig.

Schildpad en ik is een hartverwarmend verhaal waarin de vriendschap tussen dier en mens prachtig wordt weergegeven. Törnqvist focust sterk op de unieke band tussen de jongen en zijn buitengewone huisdier. Kijkt de omgeving aanvankelijk op naar deze bijzondere band, dan verandert de perceptie gaandeweg. Prachtige illustraties geven sterk gestalte van het wedervaren van de jongen – later de man - en zijn huisdier.

In deze vertelling worden gevoelens van vriendschap en liefde afgewisseld met gevoelens van eenzaamheid, missen en afscheid nemen én ontdekken dat de geschiedenis zich herhaalt. Het is tevens een ontroerend verhaal over migratie, waarin diversiteit, het multiculturele en de kracht van het verleden sterk aanwezig zijn. Törnqvist kan gevoelens vertalen in heel poëtische zinnen, zoals: ‘Maar met z’n tweeën viel tegen. Een schildpad zegt niet zo veel.’; ‘Schildpad en ik moesten uit elkaar. Samen ging het niet meer.’ En: ‘Zonder Schildpad bleek ik niemand. Ik was niet eens mezelf.’ En ‘Ons lang en gelukkig kon beginnen.’

De uitgepuurde tekst en adembenemende illustraties van Marit Törnqvist zijn heel mooi op elkaar afgestemd. Zodra je het boek open slaat, ontdek je sublieme details op de grote, mooie prenten die je meenemen in het verhaal. Uitbundige kleurrijke prenten met warme, rode en oranje tinten wisselen af met prenten in koele grijstinten.

Een sfeervol en soms grappig prentenboek met personages die je meteen in je hart sluit.

Synopsis

Opa vertelt over zijn leven met een schildpad als vriend. Prentenboek met gekleurde illustraties. Vanaf 4 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Schildpad en ik
Titel:
Schildpad en ik
Auteur:
Marit Törnqvist
# pagina's:
[58] p. : ill.
Genre:
Prentenboeken
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045125244
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grootouders, Schildpadden, Vriendschap met dieren

Gerelateerde leestips