Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Herkenbare geslotenheid van wie de boerenstiel beoefent

16 januari 2024

Het leven van boeren in de bergen heeft reeds veelvuldig tot literaire pareltjes geleid. Zo zijn De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz , Een heel leven van Robert Seethaler en De acht bergen van Paolo Cognetti voor mij échte toppers. De novelle Tanners erf van Lukas Maisel leek mij een veelbelovende aanvulling en is dat ook geworden.

Het motto van het boek is een veertiende-eeuws, Engels wetsartikel: 'It is theirs, all the way up to Heaven and down to Hell’ of ‘Grond bezitten kan zowel grote voorspoed als diepe narigheid brengen’. Als lezer ben je meteen verwittigd dat dit verhaal niet goed zal aflopen.

Maisel vertelt het verhaal in een heel sobere taal waardoor het gemakkelijk lezen wordt.
Het plot zit goed in elkaar en reeds bij de eerste pagina’s is de spanning voelbaar en ben je als lezer getriggerd om de novelle nog dezelfde avond uit te lezen. Toch lees je het verhaal best traag omdat je alleen op die manier het echte drama kan begrijpen.

Ernst Tanner, in de pers E.T. genoemd, is een eenvoudige, hardwerkende boer in het dorp Huswil. Voor hem mag alles bij het oude blijven. Hij is een teder man maar een van weinig woorden. Hij heeft het moeilijk om te communiceren en laat veel onuitgesproken. Op een dag wordt hij geconfronteerd met twee mysterieuze gaten in zijn weide. De gaten hebben grote gevolgen. Waar moeten zijn koeien nu grazen? Is hij aansprakelijk wanneer iemand in een van de gaten valt? Tanner weet geen raad met de gaten en durft er met niemand over spreken. Ook niet met zijn vrouw. Wanneer de dorpspriester dit merkt geeft hij hem een Latijnse spreuk -psalm 42- op een papiertje mee: Abyssum abyssum invocat, de afgrond roept de afgrond op. Niettegenstaande Tanner de waarschuwing begrijpt vangt hij er niets mee aan en blijft hij geloven dat hij met zijn zielenleed niet bij de dokter moet zijn. Zijn geslotenheid zal hem uiteindelijk de das omdoen.

Voor wie aandachtig leest wordt het nu duidelijk dat de gaten in de weide symbool staan voor een gat tussen twee geliefden, een gat dat steeds groter wordt en waardoor Tanner uiteindelijk zal afstevenen op het beruchte Zwarte Gat.

Lukas Meisel gebruikt in Tanners erf een gat in de aarde om het te hebben over de kwetsbaarheid van wie veel onuitgesproken laat.

Synopsis

Een boer komt voor een mysterie te staan wanneer hij twee grote, diepe gaten in zijn erf ontdekt.

Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Tanners erf : novelle
Titel:
Tanners erf : novelle
Auteur:
Lukas Maisel
# pagina's:
126 p.
Genre:
Novellen
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025474089
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Platteland

Gerelateerde leestips