Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Meer dan een boekje over treinen is dit boek een boodschap over mentale gezondheid

16 januari 2024

Sien Volders schreef met Bij twijfel altijd noord het tweede boekje in de reeks Spoorslag. Daar waar Auke Hulst de trein bijna als personage van vlees en bloed opvoerde is die bij Sien Volders minder prominent aanwezig. In het tweede deel van het boekje is hij zelfs volledig afwezig en wordt hij vervangen door de ferry.

Toch schreef Sien een waardevolle opvolger van Aukes Spoorslag. Sien gebruikt de trein als opstap om een diep tragisch verhaal te vertellen. Een verwarde, slonzige man stapt in Londen op de trein voor een acht uur durende rit naar de grens met Schotland. De rit voert door de Engelse binnenlanden van Leicestershire via Nottinghamshire naar Yorkshire. De man vindt geen rust. Er is die klank die voortdurend in zijn brein rinkelt en waarmee alles begon: Cdim7, mi bémol – sol bémol - la. Zijn gedachten springen van links naar rechts op het ritme van de voortdenderende trein. Andere reizigers blijven ofwel ver uit zijn buurt of kijken hem argwanend aan. Toch is er hier en daar een moederlijk iemand. Zo is er de gezette vrouw achter de balie. ‘Are you allright, love?’, informeert ze bij hem. In Inverness stapt de man op de lijn naar het noorden van Schotland, de Far North Line. De trein voert langs de zee, laveert door woeste binnenlanden en eindigt aan noordelijke kliffen. Daar neemt de man een veerverbinding naar de Orkney eilanden.

Sien Volders beschrijft hoe de natuur tijdens de reis verandert. En terwijl de Engelse binnenlanden plaats maken voor ruwer en wilder Schotland is het pas op de Orkney eilanden dat de natuur helemaal woest wordt. Het weer wordt guurder. Alles wordt rauwer. De golven slaan kolkend stuk op de rotsen. De wind kastijdt de rug van de man en op de verschillende ferry’s die hem met brullende motor van het ene eiland naar het andere brengen huilt de wind en lonkt het woeste water. Hij moet zich vastklampen aan de reling.
Sien gebruikt die woester wordende natuur en omgeving om het ritme van het voortdenderend brein van de man weer te geven. Als lezer word je bezorgd. Daarom blijf je voortlezen.

Bij twijfel altijd noord is veel meer dan een boekje over treinen. Het is vooral een boekje over mentale gezondheid en het draagt een belangrijke boodschap uit. ‘Are you allright, love?’ is het beste dat we eruit kunnen onthouden.
Het kleine boekje lees je op een uurtje uit maar het zet je dagen aan het denken.

Synopsis

Een man reist naar het noordelijkste station van Schotland en vervolgens naar de afgelegen Orkney-eilanden, aangestuurd door het landschap en de eenzaamheid.

Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Bij twijfel altijd noord : een treinreis
Titel:
Bij twijfel altijd noord : een treinreis
Auteur:
Sien Volders
# pagina's:
62 p. : ill.
Genre:
Reisverhalen
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026363122
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schotland ; reisverhalen, Orkney Eilanden ; reisverhalen, Treinreizen
Sfeer:
Gevoelig

Gerelateerde leestips