Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Een doorleefd familieportret in het Vlaanderen van begin vorige eeuw

27 februari 2024

Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig klassiekers uit onze canon gelezen heb. Het verwonderde mij dan ook sterk dat mijn dochter dit boek moest lezen voor school. Maar door haar enthousiasme werd ik ook aangezet om het zelf te lezen.

Tantes schetst het portret van een gezin in het landelijke Vlaanderen ergens tussen de wereldoorlogen. Het boek start met het huwelijk van een zoon van een vrij rijke familie. Het huwelijk heeft de goedkeuring van de drie ongehuwde tantes. Langzamerhand komen we te weten dat eigenlijk weinig in de familie gebeurt zonder de goedkeuring van de fortuinlijke tantes. Want geen goedkeuring betekent onterving samen met schaamte en schande in het dagelijkse leven.

Het verhaal is vrij kort, maar weet in deze korte tijd een scherp portret te schetsen van de dynamieken binnen een familie, en ook van hoe het maatschappelijke leven er in die tijd aan toegang. Het heeft een soort cyclus waarbij de gelijkenis tussen de drie tantes en de drie zussen moeilijk te negeren is.

Het boek heeft een mengeling van ouder Nederlands, stukjes Frans en dialect die het lezen helemaal niet verhinderen, maar die de conversaties zelf eerder verlevendigen.

Het boek zet je aan tot nadenken over familiedynamieken en het belang van geld tegenover psychisch welzijn. Nog steeds heel relevant vandaag.

Synopsis

Een familie in een Vlaams dorp aan het begin van de 20e eeuw wordt geregeerd door drie ongetrouwde, rijke en kwezelachtige zusters.

Klaartje Van der Bauwhede
Never not reading

Tantes
Titel:
Tantes
Auteur:
Cyriel Buysse
# pagina's:
123 p.
Uitgeverij:
Atlas
ISBN:
90-450-0798-3
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kleinburgerlijkheid ; Vlaanderen

Gerelateerde leestips