Ellen De Pauw
Leestip van Ellen De Pauw
Nooit genoeg tijd en boeken, altijd te weinig plaats in de boekenkast

Young Colombus and the Quest for a Universal Library

2 juni 2020

Ik geef eerlijk toe: ik zag de titel en de cover en ik was verkocht. Voor alle zekerheid toch maar eens de achterflap gelezen. Vaag bleven enkele woorden hangen: Colombus, bibliografie, bibliotheek. De conclusie in mijn hoofd: het gaat over geschiedenis en over boeken, dat kan niet misgaan!

Bij thuiskomst plaatste ik het boek meteen in de boekenkast bij mijn andere nog te lezen boeken. Uiteraard verloor ik het daardoor even uit het oog. Op een zonnige namiddag ben ik dan beginnen lezen. Ik was aangenaam verrast dat het niet over Colombus zelf ging, maar over zijn onrechtmatige zoon, Hernando. Hij was een fervent lezer en boekenverzamelaar die droomde van een universele bibliotheek waardoor andere bibliotheken overbodig zouden worden. Een grote uitdaging want hoe behoud je het overzicht en hoe vind je al die werken terug? Het boek vertelt over de struikelblokken die Hernando gaandeweg ondervond en hoe hij die overkwam.

The Catalogue of Shipwrecked Books is het ideale boek voor lezers die gefascineerd zijn door geschiedenis en daarbovenop wel wat meer willen weten over Hernando en zijn universele bibliotheek. Mijn conclusie na het lezen van dit boek? Thank god voor computers!

P.S. Het boek is in het Engels geschreven.

Ellen De Pauw
Leestip van Ellen De Pauw
Nooit genoeg tijd en boeken, altijd te weinig plaats in de boekenkast

Titel:
The Catalogue of Shipwrecked Books
Auteur:
Edward Wilson-Lee
# pagina's:
401 p.
Uitgeverij:
Scribner Book Company
ISBN:
9781982111403
Materiaal:
Boek