Achter slot en grendel in Japan
In 1799 komt de jonge en eerlijke klerk Jacob De Zoet aan op Dejima, een kunstmatig eilandje in de haven van Nagasaki. De Nederlanders mogen op dat moment als enige Westerse land handel drijven met Japan, dat hen echter de toegang tot het land zelf grotendeels verbiedt om ongewenste invloeden buiten het rijk te houden.
Wat begint als een gezapige historische roman, losjes gebaseerd op ware feiten en historische personages, versnelt ineens tot een echte pageturner, met verschillende verhaallijnen en plotwendingen die je verbluft achterlaten. De roman zit bovendien vol details die die exotische, claustrofobische wereld tot leven brengen.
Jacob moet behoedzaam manoeuvreren en vriend van vijand onderscheiden, wat niet altijd lukt. Hij wordt geconfronteerd met misdaad en bedrog, maar ontmoet ook moedige en integere mensen. Niet alleen hij zit min of meer gevangen, maar ook de andere hoofdpersonages: in maatschappelijke conventies, wetten of morele erecodes en zelfs letterlijk in een afgelegen klooster waar niets is wat het lijkt.
Een meeslepende roman over een merkwaardig stukje geschiedenis! Hij is vertaald als De niet verhoorde gebeden van Jacob De Zoet. Dejima is trouwens gerestaureerd.
Synopsis
Een nieuwe ambtenaar van de VOC arriveert op het eiland Desima, de enige plaats waar contact met Japan mogelijk is, om er onderzoek te verrichten naar fraude met VOC-eigendommen.