Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

Wat als natuur en magie samen wraak nemen?

12 juli 2021

Amsterdam 2665, Julian en Kim vliegen op hun zweefscooters door de stad. Of toch wat er van overblijft. Ze worden getroffen door een zandstorm en schuilen in de stofsleuven (waar vroeger de grachten waren). Onze twee helden zijn daar opgeroeid, maar behoren nu tot het Amsterdamse stadsleger. Omdat ze uit de arme stofsleuven komen zijn ze de buitenbeentjes. In alle chaos van de storm zien ze twee vreemde mannen in elkaar verdwijnen. Even later kidnappen deze mannen, Kim. En dat is hoe ze Julian motiveren om achter hen aan te gaan, naar de oude kerncentrale van Doel. Dit is hoe dit verhaal vol avonturen en geavanceerde technologie, in een vergane wereld, begint.

Dit boek heeft als onderliggende boodschap dat we meer zorg moeten dragen voor onze planeet en dat kerncentrales gevaarlijk zijn. Gelukkig is dat niet alles en overheerst die boodschap het verhaal niet.

Pen gebruikt zoveel details om deze wereld aan ons voor te stellen dat het lijkt alsof je een film aan het kijken bent. Alles wordt enorm visueel omschreven. Dat is ook de reden waarom dit een echt Young Adult boek is. Het is te visueel en ingewikkeld voor kinderen onder de 14. De meeste Nederlandstalige Young Adult boeken worden op een manier geschreven dat jongere kinderen het ook kunnen lezen. Dat is waarom ik meestal Engelstalige Young Adult boeken lees. Die zijn meestal iets complexer. Daarom wil ik Pen bedanken om een Nederlandstalige Young Adult te schrijven dat voor een 25-jarige lezer als ik ook complex genoeg is.

Pen Stewart is ook een stadsgenote en medestadslezer. Ze heeft een prachtige dystopische wereld gecreëerd in onze eigen streken. Dus raad ik deze topper van een lokale auteur ten sterkste aan.

Synopsis

Amsterdam, 2665. De verschillen tussen rijk en arm, ofwel het leven in de bovenstraten en ondergronds in de stofsleuven, is groot. Julian is sinds kort toegelaten tot het stadsleger. Na een ondergrondse uitbarsting wordt zijn vriendin Kim ontvoerd door vreemde wezens. Vanaf ca. 15 jaar.

Maya De Wulf
Leestip van Maya De Wulf
Between the pages of a book is a lovely place to be.

Onderuniversum
Titel:
Onderuniversum
Auteur:
Pen Stewart
# pagina's:
341 p.
Uitgeverij:
Hamley Books
ISBN:
9789463967945
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips