Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Een nuttig overzicht van de wereldpolitiek nu Europa in zwaar weer verkeert

20 mei 2022

Dit overzicht van de wereldpolitiek van de laatste 30 jaar schetst een geschiedenis vanaf de val van de Berlijnse muur tot de opkomst van nieuwe muren door nationalisme. Het is een rijk boek dat vele thema's bestrijkt en vele verbanden legt tussen onder andere politiek, economie, maatschappij en ethiek.

Er zijn verschillende rode draden doorheen het boek. Zo is er de centrale gedachte dat Europa en het Westen een kans hebben laten liggen tijdens de voorbije jaren van welvaart; namelijk om de moed te tonen de juiste beslissingen te nemen richting duurzaamheid, menswaardigheid, investeringen in onderwijs, innovatie, infrastructuur en burgerschap. We zijn daarentegen te opportunistisch en zelfgenoegzaam geweest en hebben gekozen voor consumentisme en goedkope spullen in plaats van duurzaamheid en deugdzaamheid. Door goedkope spullen te importeren uit onder andere China hebben we juist onze rivalen sterker gemaakt.

De auteur gelooft in de centrale waarden van een liberale democratie waarbij vrijheid, openheid en humanisme centraal staan. Hij stelt wel dat dit niet vanzelfsprekend is en dat een democratie nog altijd kwetsbaar is. Geloven dat door handel te drijven met dictatoriale regimes deze automatisch richting democratie evolueren is eerder naïef. Deze rivaliserende regimes maken zich daarentegen rijk en machtig met het geld van het Westen.
Tijdens de Quotes-lezing van 19 mei kwam uiteraard ook de oorlog in Oekraïne aan bod en werd er ingegaan op de rol van Rusland en China.

Jonathan Holslag is professor aan de VUB en gelooft in de rol van het onderwijs in de maatschappij. Onderwijs is volgens hem leren omgaan met complexiteit, leren onzekerheid aanvaarden, leren kritisch denken en komen tot wereldburgerschap. Dit toont hij ook met dit boek, dat zich vooral richt tot zijn studenten.

Her(beluister) het interessante interview in de Quotes-lezing met Jonathan Holslag door Tina De Gendt via Soundcloud van Bibliotheek De Krook.

Synopsis

Geschiedenis van de internationale politieke en economische verhoudingen sinds het einde van de Koude oorlog in 1989 met een kritische blik op het handelen van het Westen.

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989
Titel:
Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989
Auteur:
Jonathan Holslag
# pagina's:
429 p. : ill.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403138114
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Globalisering, Internationale politiek ; 1990-

Gerelateerde leestips