Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Het inhalen van verloren tijd

30 maart 2020

Vind me (2019) van André Aciman is het vervolg op Noem me bij jouw naam dat twaalf jaar eerder verscheen. Gefascineerd door het verstrijken van de tijd, door herinnering en verlies neemt Aciman de liefdesgeschiedenis van de hoofdrolspelers Elio en Oliver uit deze internationale bestseller als een vertrekpunt voor nieuwe verhalen. De vervolgroman is één lange epiloog in vier delen met muziektermen als titel: Tempo, Cadenza, Capriccio en Da Capo. Vind me biedt weinig nieuwe ontwikkelingen tussen Elio en Oliver, zeker niet in de eerste tweehonderd bladzijden.

Aciman kiest voor vier variaties op het thema van de Grote Liefde. Vier losjes met elkaar verbonden verhalen met telkens vijf jaar tussen, waarin muziek een belangrijke rol speelt. Vind me gaat niet verder waar Acimans debuutroman eindigde, maar begint met de romance tussen de vader van Elio en een jongere vrouw. Daarmee zet de auteur meteen het thema uit: het inhalen van verloren tijd en het toch nog beleven van een gemist leven. In het tweede deel ontmoeten we Elio; het derde deel brengt ons bij Oliver. De vraag of Elio en Oliver elkaar uiteindelijk vinden of dat het gaat om een definitief verloren liefde, wordt in het laatste en kortste deel beantwoord.

Vind me is afstandelijker dan zijn voorganger. Noem me bij jouw naam was een gebalde meeslepende roman vol broeierige erotische spanning en jeugdig hunkeren. Maar ook in het recente boek toont Aciman zijn meesterschap in het portretteren van de overdonderende ervaring van een nieuwe verliefdheid. De roman bevat mooie bespiegelingen over wat liefde doet met een mens en hoe die ons boetseert tot wie we zijn. Aciman is geïnteresseerd in wat het mislopen van een grote liefde met mensen hun verdere leven doet. Vind me beschrijft wat er met zo’n ingrijpende liefde kan gebeuren als het leven mensen uiteendrijft, terwijl ze in elkaars gedachten aanwezig blijven. Het boek getuigt van veel métier, maar bevat minder hartstocht. Vind me evenaart zijn voorganger niet, maar dit hoeft ook niet. Dit bijzonder mooi geschreven proza van André Aciman is zeker het lezen waard!

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Vind me
Titel:
Vind me
Auteur:
André Aciman
# pagina's:
247 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026349744
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips