Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De geschiedenis van Hung en Quyen

3 maart 2022

Wanneer het water breekt vertelt het verhaal van een groep Vietnamese bootvluchtelingen, die vluchten voor het communistische regime in hun land. Chris de Stoop heeft een gezicht gegeven aan de 64 vluchtelingen die in 1981 door een Belgisch schip gered worden en waarvan de meesten in België een nieuw leven probeerden op te bouwen. Het vergeten verhaal van hun redding werd door journalist Chris De Stoop tactvol gereconstrueerd aan de hand van de vele getuigenissen. Hij heeft gesproken met veel van de opvarenden én met de achterblijvers in Qui Nhon. De rode draad in het verhaal vormen Hung Truong, de schipper van de kleine vissersboot, en zijn dochter Quyen, die 5 jaar later via de gezinshereniging, samen met haar moeder en broertjes en zusjes, naar België komt. De ervaringen van de vluchtelingen tijdens de bootreis, de voorbereidingen daarop en hun leven na de redding komen aan bod. Niet alleen die van Hung, maar ook die van de andere opvarenden.

Het verhaal van Quyen is het meest treffend. Ze paste zich snel aan de Belgische cultuur en gewoontes aan en richtte het bekende restaurant Little Asia op in Brussel. Hoewel de wereldse zakenvrouw Quyen het helemaal gemaakt lijkt te hebben, is het juist zij die na zoveel jaar ernstige emotionele problemen krijgt. Door de bezoekjes aan haar vaderland komt er van alles boven. Ze bouwt haar vakantiehuis in Vietnam, maar gaat gauw inzien nu in twee verschillende werelden te leven waarin ze zich niet echt thuis voelt.

‘Het blijft een rouwproces, het verlies van je geboortegrond’, schrijft De Stoop in zijn boek, ‘zelfs mensen die het economisch goed hebben voelen hoe hun botten zeer doen van heimwee. Rijkdom beschermt hen niet tegen melancholie. Tot ze met dit verlies leren leven. Maar sommigen blijven zich levenslang ontheemden voelen.’

Met zijn mooie schrijfstijl en de prachtige omschrijvingen zorgt de auteur voor een optimale inleving. Wanneer het water breekt is een zeer aangrijpend en boeiend verhaal: persoonlijk en actueel, oprecht en betrouwbaar. Een aanrader voor iedereen die interesse toont in de vluchtelingenproblematiek.

Synopsis

Geschiedenis van de vluchtelingen die na 1975 uit Vietnam vertrokken, aan de hand van de lotgevallen van een familie die in België belandde.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Wanneer het water breekt
Titel:
Wanneer het water breekt
Auteur:
Chris De Stoop
# pagina's:
283 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403119809
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Bootvluchtelingen ; Vietnam, Migranten ; Vlaanderen, Vader-dochterrelatie

Gerelateerde leestips