Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

Coronadagboek met voortschrijdend inzicht

7 maart 2022

Op 22 februari 2020 gaat de kleine Italiaanse gemeente Codogno (regio Lombardije) in quarantaine. Vanaf dan verspreidt de ‘coronabrand’ zich bliksemsnel over Italië en de rest van Europa.

Tussen 25 februari 2020 en 30 april 2021 publiceert Paolo Giordano twintig uitgebreide krantenstukken in de Corriere della Sera. Die zijn gebundeld in Wat ik niet wil vergeten’.

‘De wiskunde van besmetting.’

Giordano observeert scherp hoe hijzelf en zijn medelandgenoten omgaan met de steeds nieuwe inzichten en opgelegde gedragswijzigingen (lockdowns, avondklok, coronapas…).
Hij bekritiseert fel de vooroordelen, de laksheid van vele burgers en overheden, het wantrouwen tegenover de wetenschappers, …
Giordano behandelt niet alleen de feiten en de cijfers maar getuigt ook heel intens over de emoties en frustraties van zijn medeburgers.
De pandemie heeft ons leven vertraagd en ons doen nadenken over een andere toekomst, maar hij vreest dat – ondanks die kortstondige samenhorigheid – we zullen overgaan naar de oude orde van de dag alsof er nooit iets is gebeurd.
Wat hij niet wil vergeten: ‘dat er zoveel mensen zijn gestorven en nog steeds sterven. 6 miljoen wereldwijd.’
Kortom: heel boeiend om zijn bespiegelingen – als in een dagboek - te volgen hoe hij reflecteert op deze ingrijpende periode van spanning tussen persoonlijke vrijheid en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
In 2020 publiceerde hij het essay ‘In tijden van besmetting’

Citaat: "Het zou een zonde zijn als al dit lijden en al die doden voor niets zijn geweest."

Synopsis

De auteur legt uit welke wiskunde nodig is voor een goed begrip van de coronapandemie en reflecteert op wat lockdowns en andere maatregelen werkelijk opleveren, wat ze met hemzelf en zijn landgenoten doen, geestelijk, sociaal, fysiek.

Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

Wat ik niet wil vergeten
Titel:
Wat ik niet wil vergeten
Auteur:
Paolo Giordano
# pagina's:
174 p.
Genre:
Essays
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403161815
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Coronacrisis, COVID-19, Epidemieën ; sociologie, Sociale psychologie, Sociale filosofie

Gerelateerde leestips