Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

over de belangrijkste gezondheidsbedreiging van onze tijd

30 juni 2020

De Italiaanse wetenschapper en bestsellerauteur Paolo Giordano (1982) begon op 29/2/2020 aan een essay over de corona-pandemie die zich op dat moment al drie maanden over de wereld aan het verspreiden was. Op 4 maart gingen de scholen in Italië dicht, op 26 maart lag zijn pamflet in de boekhandel (de Nederlandse vertaling volgde op 7 april). In 80 pagina’s stelt hij enkele fundamentele vragen: ‘wat vertelt deze epidemie ons over onszelf?’ (p. 10)

Hij pleit voor betrouwbare informatie, want nepnieuws gaat sneller en is verwoestender dan het virus zelf. Hij serveert harde waarheden: ‘Deze besmetting is een symptoom, de infectie daarentegen is te vinden in de ecologie.’.

Hij poneert dat deze crisis, meer dan de financiële van 2008, de afhankelijkheid van elkaar van onze menselijke soort aantoont. Dit is een wereldwijd probleem: het kent geen grenzen. We zien nu een röntgenfoto van onze beschaving.

Maar we blijven ‘radicaal onzeker’ want we leven in een wereld van de ‘unknown unknowns’.

Met eenvoudige wiskundige vergelijkingen legt hij de dynamiek van het virus uit. Het belang van het individueel gedrag komt zo nog sterker uit de verf.

Overtuigende inzichten, helder verwoord.

Citaat

‘In ben niet bang dat ik ziek word. Waarvoor dan wel? Voor alles wat de coronavirusbesmetting kan veranderen. Ik ben bang dat ik ontdek dat de beschaving die ik ken een kaartenhuis is. Dat alles wordt uitgewist. Maar ik ben ook bang voor het tegenovergestelde: dat als de angst straks weg is, alles bij het oude is gebleven.’

‘De mens is de ideale gastheer voor die nieuwe virussen. We zijn met velen, we zijn invasief, en we verplaatsen ons voortdurend. Alomtegenwoordig, agressief en continu in beweging. Zodra zo'n virus op de mens is overgesprongen, kan het zich snel over de planeet verspreiden en dus uiterst effectief zijn. Wij hebben wetenschap en technologie tot onze beschikking, en die maken ons sterk en kwetsbaar tegelijkertijd. Ze verhogen onze agressiviteit tegenover onze omgeving, maar ook onze kansen om epidemieën en pandemieën te overleven.’

Synopsis

Essay over de coronapandemie en globalisering.

Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

In tijden van besmetting
Titel:
In tijden van besmetting
Auteur:
Paolo Giordano
# pagina's:
79 p.
Genre:
Essays
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403198309
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Coronacrisis

Gerelateerde leestips