Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Een kentuki voor iedereen

7 februari 2021

Overal ter wereld zijn mensen in de ban van ‘kentukis’, een soort kunstmatige gezelschapsdieren, voorzien van een camera en een oplaadstation. Bijzonder aan zo’n kentuki is dat ze niet bestuurd worden door een algoritme, maar wel door andere mensen. De bezitter van een kentuki weet niet wie die andere persoon is, en ook wie een inlogcode koopt voor een kentuki weet aanvankelijk niet waar en bij wie zijn of haar kentuki zich bevindt.

In Duizend ogen van de Argentijnse schrijfster Samanta Schweblin volg je een handvol bezitters en bestuurders van de als panda, draak of konijn beschikbare knuffelbeesten. Sommigen bouwen een erg hechte band op met de beestjes zelf, anderen verzinnen tal van manieren om met de persoon aan de andere kant te communiceren. Voortdurend worden vertrouwensbanden opgerekt en in vraag gesteld. Tot hoever laat je iemand meekijken in je leven? Tot hoever kijk je zelf mee in het leven van iemand anders? En waar begint en eindigt de technologie?

Synopsis

In een nabije toekomst bezitten veel mensen een 'kentuki', een apparaat met het uiterlijk van een aaibaai dier, maar met binnenin een camera die de beelden doorstuurt naar een onbekende gebruiker elders op de wereld.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Duizend ogen
Titel:
Duizend ogen
Auteur:
Samanta Schweblin
# pagina's:
259 p.
Uitgeverij:
Meridiaan Uitgevers
ISBN:
9789493169227
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kunstmatige intelligentie
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips