Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

Zonder mijn zus

30 maart 2020

Rosemary vertelt het verhaal en begint bij het midden: als kind was ze zo’n babbelaar dat haar werd aangeraden bij het midden te beginnen, of maar 1 op de 3 dingen te vertellen waar ze aan dacht.

Haar verhaal wordt haar levensverhaal en het begint inderdaad als Fern, haar tweelingzus, uit haar leven verdwijnt. Pas veel later in het verhaal wordt duidelijk dat Fern geen gewone tweelingzus was, maar eigenlijk een chimpansee. Rosemary’s vader, een psycholoog, had haar geadopteerd toen ze nauwelijks een paar maanden oud was. Een speelkameraadje voor zijn dochter en zoon, een wetenschappelijk experiment voor hem en zijn studenten.

Maar al vlug blijkt dat Fern niet alleen menselijke trekjes aannam, maar Rosemary ook chimpanseegedrag begon te vertonen waardoor ze door haar leeftijdsgenootjes niet meer werd aanvaard en geen gewone vriendschappen kon opbouwen. Als Rosemary 5 jaar is, wordt Fern te gevaarlijk en wordt ze van de ene dag op de andere weggenomen. Het hele gezin gaat eraan kapot. De moeder wordt depressief, vader raakt aan de drank, Rosemary is er heel lang van overtuigd dat de verdwijning van Fern haar schuld is en heeft grote moeite om haar leven op te bouwen. Haar broer Lowell, een paar jaar ouder, loopt op 18 jaar thuis weg. Hij wordt een terrorist die zich inzet voor dierenbelangen en dierenwelzijn.

Het boek kadert in de de tijdsgeest van 1970 toen expermenten met chimpansees werden uitgevoerd om na te gaan in hoeverre ze konden vermenselijken. Het is het relaas van zo'n wetenschappelijk experiment dat voor alle betrokkenen fataal afloopt. Door de komische situaties, de luchtige manier van schrijven is het boeiend, aangenaam om te lezen, maar de onderliggende tragiek is nooit ver weg. Het is een hele goeie vondst om pas op blz 77 te onthullen wie Fern eigenlijk is.

Synopsis

Rosemary Cooke, een kleuterjuf van bijna veertig, blikt terug op de idyllische kinderjaren die ze met haar zusje Fern en broer Lowell in Indiana heeft doorgebracht en doet uit de doeken hoe de verdwijning van Fern het gezin ontwrichtte.

Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

We are all completely beside ourselves
Titel:
We are all completely beside ourselves
Auteur:
Karen Joy Fowler
# pagina's:
323 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Serpent's Tail
ISBN:
9781846689659
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie

Gerelateerde leestips