Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Wonderlijk griezelig

10 oktober 2021

Griezelig, creepy en bedreigend, zonder angstaanjagend te zijn. Horror zonder de actie van horror. Perfect voor een watje zoals ik die wel de atmosfeer heel erg apprecieert. Atmosferische boeken zijn mijn favoriet en We hebben altijd in een kasteel gewoond is er zeker zo eentje. In de traditie Daphne Du Maurier’s Rebecca (een van mijn favoriete boeken). Een binnenstebuitenachterstevoren-gedachte, maar dit is een Tim Burton film in boekvorm.

Shirley Jackson bleef lange tijd “onder de radar”. Allereerst: een vrouwelijke auteur? Ten tweede: naast romans ook huishoudelijke artikelen schrijven voor magazines? In die tijdsgeest werd ze niet als waardig schrijfster beschouwd. Gelukkig wordt ze eindelijk in ere hersteld en krijgen haar verhalen een plaatsje tussen de klassiekers waar ze thuishoren.

Fun fact: Jackson praktiseerde witchcraft en wie een beetje thuis is Wicca is kan zeker elementen terugvinden in dit boek. De waarde die Merricat geeft aan de dingen die ze begraaft en verspreid op hun domein, woorden die ze als toverspreuk gebruikt, haar kennis in planten en kruiden (voornamelijk giftige, wat dan wel weer een beetje creepy is). Merricat en Constance zijn personages met zo’n unieke uitstraling, zo maken ze ze niet meer! Een boek perfect voor de maand oktober, zeker met het weer dat we dit jaar hebben.

Synopsis

De komst van een neef zorgt voor de nodige onrust onder de bewoners van een huis waar zes jaar geleden vijf familieleden zijn vergiftigd.

Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

We hebben altijd in het kasteel gewoond
Titel:
We hebben altijd in het kasteel gewoond
Auteur:
Shirley Jackson
# pagina's:
202 p.
Uitgeverij:
L.J. Veen Klassiek
ISBN:
9789020415391
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips