Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

"De tijd is wijs, hij onthult alles." (Thales van Milete)

26 september 2022

Net als in elke goede detective schetsen paleoantropologe Silvana Condemi en wetenschapsjournalist François Savatier een duidelijk profiel van het slachtoffer, een scherp beeld van het plaats delict en de omstandigheden van het drama. Ze blijven graven en zo ontstaan de contouren van de mogelijke verdachten en eindigen ze met een ware plotwending.

"...de wetenschappelijke middelen om het verleden te begrijpen, niet alleen het verleden van onze soort, maar die van onze planeet, (zijn) met duizelingwekkende vaart ontwikkeld. Wetenschappers in 2020 zijn niet geconfronteerd met buitenaardse beschavingen in verre sterrenstelsels, maar ze worden wel geconfronteerd met wezenlijk verschillende vormen van samenlevingen onder hun eigen voeten, sommigen vergeten en opnieuw ontdekt, en andere vertrouwder, maar nu op volkomen nieuwe manieren begrepen.", schrijven David Graeber en David Wengrow terecht op het einde van hun klepper 'Het begin van alles'.

Er valt inderdaad meer te ontdekken onder de grond dan tussen de sterren. Nog niet zo lang geleden werden de neanderthalers afgeschilderd als domme, onbeholpen wilden. Maar dat beeld is de laatste jaren in ijltempo aan het veranderen. En die ontwikkelingen schetsen Condemi en Savatier in Wie vermoordde de neanderthaler? op een boeiende en verhelderende wijze, in duidelijke taal, vergezeld met schitterende illustraties.

Wie vermoordde de neanderthaler? leest niet alleen als een rasechte whodunit, maar blijft doorheen heel het boek wetenschap op het hoogste niveau en bevat ook een duidelijke, scherpe boodschap aan ons allen, homo sapiens.

Synopsis

Populairwetenschappelijke informatie over het ontstaan van de mensheid.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Wie vermoordde de neanderthaler?
Titel:
Wie vermoordde de neanderthaler?
Auteur:
Silvana Condemi
# pagina's:
286 p. : ill.
Uitgeverij:
EPO
ISBN:
9789462672031
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Neanderthalers, Evolutieleer ; mensen

Gerelateerde leestips