Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Een brief wordt een boek

31 oktober 2021

Wanneer de kleinzoon aan zijn opa vraagt wat hij zoal deed in de oorlog tegen de Russen, komen er weinig antwoorden. Dat wijzigt wanneer de man sterft en zijn kleinzoon alsnog een brief vindt, aan hem gericht over deze deelname.

Het schetst hier een mooie situatie aan het Duitse front die zijn opa heeft waargenomen en door de kleinzoon in een mooi boek is neergeschreven. Wat doet een Duitse soldaat zoal wanneer hij in deze oorlog wordt meegesleurd. De gevechtshandelingen zijn niet zo aan elkaar geregen, maar het merendeel gaat hier over het overleven in een vijandige omgeving. Uw kameraden waar je constant mee geconfronteerd wordt en ook, wat doe ik in een wereld die geen regels meer kent. Naar het eind toe beschrijft de auteur hier een zeer verschrikkelijke situatie die mensonterend en gruwelijk overkomt, bijna niet te vatten in vredestijd. Toch gebeuren er zulke situaties wanneer mensen handelen zonder wetten en regels. Dit boek is nogmaals een kreet tegen oorlogsgeweld, maar zoals u weet is dit op globaal vlak altijd een utopie geweest.

Synopsis

Een in Duitsland geboren grootvader laat na zijn dood een lange brief na aan zijn Britse kleinzoon, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als soldaat in het Duitse leger in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Wij Duitsers
Titel:
Wij Duitsers
Auteur:
Alexander Starritt
# pagina's:
218 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026350412
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wereldoorlog II

Gerelateerde leestips