Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Deze roman laat je niet los

19 april 2021

Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers is een historische roman die zich afspeelt in het tumultueuze Antwerpen van voor en tijdens het legendarische jaar 1566. De stad was in de gouden 16de eeuw een magneet voor handelaars, vrijdenkers en kunstenaars van allerlei slag.

De naar Amsterdam gevluchte herbergier Beer kijkt terug op ‘die zatte periode in Antwerpen met al die waanzin om me heen’. Hij is een gebroken man, getekend door verlies en nauwelijks uit te spreken herinneringen, ‘maar ook als de woorden op zijn, gaat het leven verder.’ Je leest over het leven van Beer, en hoe hij de wildevrouw leert kennen, die hem samen met haar kind wordt opgedrongen. Deze kleine vrouw die samen met haar dochter door scheepslui is gevangen in een tocht naar het noorden wordt ondergebracht in de herberg van Beer. Die herberg is een broedplaats van denkers, wetenschappers en kunstenaars, de Familie, maar het is een groep waarin Beer buitenstaander blijft. De geschiedenis van Antwerpen loopt parallel met de neergang van de herbergier die uiteindelijk door zijn vrienden als een verrader zal worden gezien. Olyslaegers weet de diverse verhaallijnen naar een climax te brengen.

De openingsparagraaf neemt je onmiddellijk mee:

“Wanneer een vent drie vrouwen aan de aarde heeft moeten toevertrouwen, de een na de ander, en twee van hen ook nog eens deze wereld hebben verlaten met een bijna voldragen kind in hun buik, dan acht hij zijn zaad vervloekt. De laatste stierf vlak nadat ze een zoon ter wereld had gebracht. De eerste twee kwamen zelfs niet aan baren toe. Beladen als een schip vol toekomst zonken ze weg in de diepte van de dood, nog voor ze met hun vracht wisten aan te meren.”

Het boek is vooral een diepgravend sociologisch portret van een uiteenvallende stad. Olyslaegers combineert een brede achtergrondkennis van zijn stad met een sterke verbeeldingskracht tot een geweldig spannende roman geschreven in een beeldende en schitterende stijl. De ritmische en melodieuze zinnen, samen met de smeuïge complotten, de overtuigend weergegeven gebruiken uit die tijd, de bijrollen van Pieter Bruegel en Willem van Oranje, en de mysterieuze wezens in een achterkamer van de herberg maken van Wildevrouw een meesterwerk. Olyslaegers slaagt er wonderwel in om de geschiedenis van de 16de eeuw tot leven te brengen, de geuren en kleuren van Antwerpen op te roepen en tegelijkertijd het persoonlijke verhaal te vertellen van een getourmenteerd man. Jeroen Olyslaegers schreef een grootse, en ook leerrijke roman.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Wildevrouw
Titel:
Wildevrouw
Auteur:
Jeroen Olyslaegers
# pagina's:
415 p. : ill.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403113012
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Beeldenstorm
Sfeer:
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips