Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

Hilarische sciencefiction

5 oktober 2020

Jaren geleden las ik met veel plezier de serie The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams. Toen ik op de achterflap een verwijzing zag naar deze hilarische boeken over een man die probeert te vermijden dat de aarde vernietigd wordt door aliens, dacht ik: "Laat me eens kijken of die referentie terecht is."

Ik kocht het boek en ik heb me er geen moment mee verveeld. Dit is een echte aanrader voor wie van de Hitchhikerboeken houdt.

Alle aliens die een zekere vorm van beschaving hebben bereikt, zijn verenigd in een alliantie die zichzelf "the Refined" noemt. Wanneer die alliantie in het aardse jaar 1977 onze wereld ontdekt, weten de buitenaardsen niet wat hen overkomt. Hoewel we zeker nog niet beschaafd genoeg zijn om tot hun alliantie toegelaten te worden, blijkt de mensheid mijlenver vooruit op het gebied van muziek.

De aliens gaan zo massaal uit de bol voor Rock & Roll, Disco,... dat ze het aardse jaar 1977 voor zichzelf resetten naar "Year Zero". Er moet zelfs een barrière aangelegd worden, "The Townshend Line", om te beletten dat aliens massaal naar de aarde afzakken om concerten van The Who bij te wonen.

Dit gebeurt allemaal zonder dat de mensheid bewust is van wat er zich buiten de barrière afspeelt. Dat verandert echter wanneer de buitenaardsen ontdekken dat er volgens aardse normen royalties moeten betaald worden voor de muziek die ze al zo'n veertig jaar massaal aan het kopiëren en verspreiden zijn. Als ze die royalties van "illegaal gebruik" optellen, blijkt dat het universum haar volledige rijkdom verschuldigd is aan de mensheid.

Er zijn maar twee manieren om dat probleem op te lossen.

Er is een team dat een beroep wil doen op de middelmatige aardse Intellectuele Eigendom jurist Nick Carter —die tot hun teleurstellings slechts een naamgenoot is van de bekende Backstreet Boy— om de rechten te verkrijgen op alle muziek die ooit op aarde gemaakt is; een ander team is erop uit om de aarde een handje te helpen bij de zelfvernietiging vooraleer het piraterijschandaal losbreekt. Nick Carter beseft dat de tijd dringt. Hoe kan hij de wereld redden?

De schrijver had een startup listen.com die nooit kon opboksen tegen Apple's iTunes. Er zitten dus heel veel stukjes in die heel herkenbaar zijn, verwijzingen naar Silicon Valley, naar de muziekindustrie,... Heel veel hedendaagse problemen zoals de opwarming van de aarde en de technologische vooruitgang worden op hun kop gezet, waardoor er op een heel verteerbare manier flink wat maatschappijkritiek binnengelepeld wordt.

Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

Titel:
Year Zero
Auteur:
Rob Reid
# pagina's:
368 p.
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Gek,
Vrolijk

Gerelateerde leestips