Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Mantel doet geschiedenis en realiteit geen geweld aan

5 oktober 2020

Met een dikke pil van meer dan 1.200 pagina’s sluit Hilary Mantel haar magnum opus af. De spiegel & het licht zorgt voor een daverend orgelpunt van een historisch drieluik over het leven van Thomas Cromwell en dat van de Tudors.

Na de onthoofding van Anne Boleyn, in mei 1536, gaat de carrière van Thomas Cromwell pijlsnel naar omhoog. Koning Henry VIII verlangt nog steeds vurig naar een mannelijke opvolger. Hiervoor heeft hij echter een nieuwe vrouw nodig die hem een zoon kan baren. De vorst huwt met Jane Seymour en ja, zijn ultieme droom wordt werkelijkheid. Zijn echtgenote zet een zoon op de wereld, maar ze overleeft het niet. De speciale band tussen Henry en Cromwell verliest kracht. Dit betekent het begin van de teleurgang van een intelligente man, die als zoon van een brutale smid uitgroeit tot een van de machtigste heren aan het Britse hof. Hij komt aan zijn eind in juli 1540 en ziet het eeuwige licht.

De spiegel & het licht opent met een snoeiharde klapper; goed voor een eerste ravage. Het gaat zelfs van kwaad naar erger. Met een klein hart lees je verder, ook al weet je wellicht wat er staat te gebeuren.
Op een sublieme wijze beschrijft ze Cromwells weg naar de ultieme top. Toch ligt de route van de grote held en opportunist niet geplaveid met rozen. Het kwaad bloed borrelt zowat overal op en resulteert in een beklemmende, giftige atmosfeer. Lang heeft Thomas Cromwell niet meer te leven. Hij moet en zal dan ook voor de bijl gaan.

‘De dode man komt de Well with Two Buckets uit, blijft even staan en kijkt, terwijl hij met de rug van zijn hand zijn mond droogveegt, links en rechts de straat af.”

Hoe kan een dode man…? Het antwoord op deze vraag volgt snel.
Met een krachtig gevoel voor Engelse humor, cynisme en ‘ironie van het lot’, gaat Mantel verder door. Tot op het bot.
"Hugh Latimer klopt zijn aartsbisschop op de schouder. 'Cromwell, hoe bestaat het dat Richard Sampson tot bisschop is benoemd? Hij is zo paaps van smaak dat ik soms denk dat ik op de bisschop van Rome zelf zit te kauwen."
Handig roept de schrijfster metaforen op; het zet de lezer aan tot nadenken.
Dit derde volume laat zich veel vlotter lezen dan de vorige twee delen. Gewenning, of is het verslaving geworden?

Harm Damsma en Niek Miedema, de twee vertalers van dit volume, hebben een tour de force uitgehaald om het boek tijdig in een Nederlandstalige versie klaar te hebben. Elk woord, iedere zin hebben ze geanalyseerd en geïnterpreteerd; om dat alles nadien zo correct mogelijk te vertalen. Een onvervalst huzarenstukje van dit duo.

Met een scherpe precisie zet de auteur de onbuigzame feiten neer; wel aangevuld met een portie eigen inbreng. Steeds respecteert ze perfect het tijdsbeeld van toen.
Zo krijg je bijvoorbeeld bevestigd, dat sommige zogenaamde christenen niet echt ‘heilige boontjes’ waren.
Op geen enkel moment legt Hilary Mantel haar ‘mantel der vrede’ over haar trilogie.
Niets verbloemt ze en dat siert haar. Nooit doet ze de waarheid, de geschiedenis en realiteit, enig geweld aan.

Synopsis

Thomas Cromwell heeft inmiddels, het is 1536, een machtige positie aan het hof van de Engelse koning Hendrik VIII, maar lukt het hem zich te handhaven bij een koning die steeds angstiger wordt voor hoogverraad?

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

De spiegel & het licht
Titel:
De spiegel & het licht
Auteur:
Hilary Mantel
# pagina's:
1243 p.
Uitgeverij:
Meridiaan Uitgevers
ISBN:
9789493169043
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vorstenhuizen

Gerelateerde leestips