Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Spannende thriller met een zeker Dr. Jekyll en Mr. Hyde gehalte

25 maart 2023

Ik heb het boek Zeemeermin van Camilla Läckberg gelezen. Ik heb dit boek gekozen, omdat ik al enkele boeken van de Fjällbacka reeks van Camilla Läckberg gelezen had en ik vind dat ze zeer spannende boeken schrijft, hoewel het lang geduurd heeft vooraleer ik het boek uitgelezen had, want mijn oom heeft mij gezegd wie de moordenaar is, waar ik niet zo blij mee was. Toch heb ik het boek graag gelezen, want ik was verrast over het einde van het boek die in de stijl van de klassieker Dr. Jekyll en Mr. Hyde van Robert Louis Stevenson is geëindigd.

Zeemeermin is een thriller die over vier vrienden gaat: Magnus Kjellner, Christian Thydell, Kenneth Bengston en Erik Lind. In het begin van het boek gaat het over meerdere personen en zaken en ik was zeer nieuwsgierig hoe alles samen zou komen op het einde van het boek. Het boek gaat niet alleen over die vier vrienden, maar ook over de politieagent Patrik Hedström en zijn collega’s en zijn vrouw Erica Falck. In het begin van het boek was het moeilijk om te begrijpen hoe alle verhaallijnen samen zouden komen, maar het einde van het boek was zeer goed. Er zijn ook flashbacks in het verhaal die de lezer moeten helpen te begrijpen wat er in het heden gebeurt.

Christian Thydell heeft een boek Zeemeermin geschreven dat veel succes kent, maar Christian ontvangt dreigbrieven. Christian heeft een vrouw, Sanna, en twee kleine kinderen en hij wil niet dat er iets met hen gebeurt. Sanna weet weinig over Christians verleden en dat is iets waar Erica Falck naar op zoek gaat, want ze kent Christian als schrijver, omdat Erica zelf boeken schrijft. Magnus was verdwenen rond de periode wanneer het boek uitkwam. Een man vindt hem dood terug en belt de politie. De politie is gealarmeerd en begint te zoeken naar een link tussen Christian Thydell, Magnus Kjellner, Kenneth Bengtson en Erik Lind. De vrouw van Kenneth, Lisbeth, heeft kanker en op een dag vindt Kenneth zijn vrouw dood terug in het bed en hij gelooft dat ze ook vermoord is, want Kenneth krijgt ook dreigbrieven, maar eerst wil hij dit niet vertellen aan de politie. Wanneer de politie ontdekt dat Kenneth verzweeg dat hij ook dreigbrieven ontving, begrijpt de politie niet waarom Kenneth niet in de eerste plaats naar de politie is gegaan. Erik is getrouwd met Louise en ze hebben ook kleine kinderen. Erik en Louise zijn niet gelukkig, want Erik bedriegt Louise en Louise is alcoholverslaafd. Erik krijgt ook dreigbrieven, maar hij zegt ook niets tegen niemand. Dankzij de flashbacks begrijpt de lezer wat er gebeurd is. Het is een afschuwelijk verhaal dat eindigt in de stijl van Dr. Jekyll en Mr. Hyde, wat ik een zeer goed einde van het boek vind.

De personages Magnus, Kenneth en Christian groeien, want ze tonen berouw in de loop van het boek, maar Erik kent geen berouw. Het enige dat hij wil, is zijn eigen leven redden. Magnus praat met Kenneth over wat er gebeurd is en wil een oplossing zoeken, maar op dat moment wil Kenneth het nog niet aan de politie vertellen. Wanneer zijn vrouw, Sanna, vermoord wordt, wil hij het vertellen aan Erica die sympathie toont voor hem. Christian doet het enige dat het leven van de anderen kan redden en pleegt zelfmoord. Op het einde van het boek begrijpt de lezer waarom Christian dit gedaan heeft. Ik had sympathie voor Magnus, Kenneth en Christian, maar niet voor Erik, want het lijkt alsof hij geen geweten heeft.

Ik vind het koppel Patrik Hedström en Erica Falck zeer leuk. Ik geloof dat Erica altijd op het juiste spoor is om een leidraad te vinden dat het onderzoek verder helpt en samen vinden Patrik en Erica de dader. Zonder Patrik is Erica niets en omgekeerd. Ze zijn een goed geoliede machine. Hoewel mijn oom gezegd heeft wie de dader was, heb ik het boek zeer graag gelezen en wil ik graag nog enkele andere boeken van de serie lezen.

Synopsis

In een Zweeds kustplaatsje wordt een spoorloos verdwenen man vier maanden later vastgevroren in het ijs teruggevonden: hij blijkt te zijn vermoord.

Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Zeemeermin
Titel:
Zeemeermin
Auteur:
Camilla Läckberg
# pagina's:
413 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026344282
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Hard,
Tragisch

Gerelateerde leestips