Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Klein leven

27 januari 2023

Zelf doen is een bundel vaak geestige observaties van schrijfster en columniste Niña Weijers die al lezend en schrijvend een route door het leven tracht te vinden. Binnen de thema’s ‘Klein leven’, ‘Aan de rand van de afgrond’, ‘(Meisjes) vrouwen (mannen)’, ‘Astrologie en andere geloofssystemen’, ‘Openbaringen I’, ‘Iemand en ergens anders’, ‘Openbaringen II’ zoomt Weijers in op de kleine en grote dingen van het leven.

We volgen haar van 2016 tot en met 2022 in vooral korte columns over de meest diverse zaken. Deze eerder gepubliceerde stukjes vormen samen met enkele essays deze bundel. Zelf doen bevat naast heel wat persoonlijke overpeinzingen en beschouwingen over wereldgebeurtenissen, tevens tal van verwijzingen naar literatuur en uitweidingen over invloedrijke vrouwen en feministische schrijvers. Zoals het essay over Lou Salomé dat ze besluit met ‘Een leven is nooit maar één verhaal, en houdt zich zelden aan de wensgedachten van zijn vertellers.’

Weijers’ leven verandert grondig doorheen de jaren, zo ook de wereld om haar heen. Haar bedenkingen over relaties, over schrijverschap of over taal overstijgen heel vaak het puur persoonlijke. Steeds aanwezig zijn haar intelligente en scherpe blik, haar accurate pen, haar liefde voor de literatuur en de mensen om haar heen. Haar stukjes vertrekken vaak uit de boeken die ze zelf heeft gelezen. Zo nodigen de columns ook uit verder te lezen, na te denken en verbanden te leggen. Een ijzersterk boek.

Synopsis

Gebundelde columns over literatuur, de maatschappij en het dagelijkse leven.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Zelf doen
Titel:
Zelf doen
Auteur:
Niña Weijers
# pagina's:
333 p.
Genre:
Columns
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025459871
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Levenskunst
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips