Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Psychologische vendetta

12 juli 2022

Met Zijn nieuwe vriendin schreef Michelle Frances een debuut dat een internationale bestseller werd. Het boek wordt gepresenteerd als een psychologische thriller voor fans van onder andere B.A. Paris en Karen Rose. Het verscheen in 2017 maar de Nederlandse vertaling door Textcase kwam er pas dit jaar. Boekerij.nl geeft het boek uit.

De rijke en professioneel succesvolle Laura heeft een zeer hechte band met haar sympathieke, knappe zoon Daniel. Wanneer Daniel verliefd wordt en zijn vriendin Cherry mee naar huis neemt, kijkt Laura er aanvankelijk naar uit om Cherry te ontmoeten. Heel snel heeft Laura echter het gevoel dat Cherry zaken verbergt en niet te vertrouwen is. Cherry lijkt vooral uit op Daniels geld. Als Laura met haar twijfels bij niemand gehoor vindt, neemt ze een drastisch besluit… met verregaande gevolgen.

Het boek start met een proloog waarin Laura op het punt staat om iets te doen wat ze zelf verschrikkelijk vindt, maar noodzakelijk. Daarna keert het verhaal negen maanden terug in de tijd. Vanuit het perspectief van afwisselend Laura en Cherry, met occasioneel ook Daniels perspectief, evolueert het verhaal langzaam richting het cruciale punt negen maanden later. Dan volgen de dramatische gevolgen van Laura’s beslissing, gevolgd door een epiloog.

Op de kaft prijkt een citaat van Karen Rose die het boek een ijskoude psychologische thriller noemt. Na een spanning belovende proloog is het echter lang wachten op echte spanning. In een groot deel van het boek evolueert het verhaal eerder traag. Het gedrag van Cherry vertoont af en toe een suggestief eng kantje, maar het verhaal zelf verloopt rustig. Naar het einde toe voert Frances de spanning flink op en wordt het boek toch nog behoorlijk spannend. Het enge van dit boek ligt echter eerder in de psychologische uitwerking. De auteur neemt ruimschoots de tijd om haar twee hoofdpersonages uit te werken. Beide vrouwen zijn complexe karakters en hebben een aantal minder sympathieke trekjes. Moeder Laura vecht als een leeuwin voor haar zoon en Frances legt goed uit waar Laura’s gedrag vandaan komt. Menig moeder zal Laura op een aantal punten steunen of toch minstens begrip kunnen opbrengen voor een aantal van haar keuzes. Toch kan je je niet aan de indruk onttrekken dat Laura’s band met haar zoon enigszins obsessieve en ziekelijke trekjes heeft. Cherry is een zeer intelligente jonge vrouw uit een arm milieu die weinig kansen gehad heeft. Ambitieus en koppig probeert ze zich een weg omhoog te knokken. Volledige openheid over haar armoedige achtergrond heeft haar in het verleden niet geholpen, dus enige leugentjes om bestwil zijn dan ook begrijpelijk. Maar Cherry lijkt wel tot héél veel bereid om aan de top te komen en koestert wrok tegen iedereen die haar hierin een strobreed in de weg legt. De sympathieke Daniel probeert in deze context de goede relatie met zijn moeder te behouden én zijn geliefde gelukkig te maken. Randpersonages als Laura’s man Howard en haar vriendin Isabella worden niet echt uitgewerkt. Dit stoort echter niet. De geschetste situatie waarin beide vrouwen steeds verder gaan om hun doel te bereiken, is echt het interessantste gegeven van dit boek. Frances toont dat iedereen tot slechte daden in staat is. De lezer kan niet anders dan zich de vraag stellen wat hij of zij zelf zou doen in deze situatie.

Het verhaal bevat een aantal fijne griezelelementen, maar de schrijfster had nog vaker met dit soort ‘enge’ toetsen mogen werken. Het is een uitgelezen situatie om te zorgen dat het nekhaar van je lezers recht overeind staat en dat gebeurde helaas maar een paar keer doorheen het boek.

Tot slot een zwaar punt van kritiek. De hoeveelheid tikfouten, grammaticale fouten, fout geschreven namen en vertaalfouten zijn extreem talrijk. Dit irriteert enorm en komt zeer slordig over. Hopelijk wordt dit boek opnieuw en veel beter vertaald en gereviseerd voor een tweede druk.

Synopsis

Laura heeft het allemaal: een succesvolle carrière, een prachtig huis in hartje Londen, een goed huwelijk en een sterke band met haar zoon Daniel. Dan ontmoet Daniel Cherry en wordt hij binnen een paar dagen smoorverliefd. Zijn nieuwe vriendin is jong, mooi en slim, maar ze heeft niet dezelfde kansen gehad als de bevoorrechte familie van Daniel. Laura doet haar uiterste best om haar met open armen te ontvangen, maar al snel beginnen zich de eerste barstjes te vormen in haar relatie met Daniel. Kleine leugentjes die Laura doen vermoeden dat Cherry niet is wie ze beweert te zijn, en dat haar liefde voor Daniel niet oprecht is. Naarmate de leugens groter worden, groeit ook Laura’s angst. Is Daniel in gevaar? Hoever durft Laura te gaan om hem te beschermen? Terwijl de geheimen zich opstapelen en de inzet steeds hoger wordt, neemt Laura een beslissing die alles verandert – en een van hen het leven kost.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Zijn nieuwe vriendin
Titel:
Zijn nieuwe vriendin
Auteur:
Michelle Frances
# pagina's:
397 p.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789059900707
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Mysterieus

Gerelateerde leestips